Hoofdverdachte terreuraanslag Londen eerder al opgepakt in Kenia

26/05/13 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:09

De hoofdverdachte van de moord op een 25-jarige soldaat in Londen werd in 2010 opgepakt in Kenia omdat de politie vermoedde dat hij zich bij de islamistische groepering al-Shabaab in Somalië wilde aansluiten.

Hoofdverdachte terreuraanslag Londen eerder al opgepakt in Kenia

© AFP

Michael Adebolajo (28), die bekende dat hij de soldaat vermoorde met een mes en een hakbijl, werd samen met zes mannen in november 2010 ondervraagd in Kenia, zo bevestigen autoriteiten in Nairobi. Hij werd ervan verdacht zich te hebben voorbereid om te trainen en te vechten met de Somalische terreurbeweging die bij al-Qaida aanleunt.

Hij verscheen voor een rechtbank in Mombasa en werd enkele dagen opgesloten in de cel. Zoals in Kenia de gewoonte is bij vermoedelijke betrokkenheid bij terrorisme werd de man naar Groot-Brittannië teruggestuurd.

In Kenia kreeg de man tijdens zijn detentie Britse consulaire bijstand, wat ook normaal is voor Britse onderdanen.

Vragen over Britse geheime dienst

De andere verdachte van de moord, Michael Adebowale (22), werd twee maanden geleden ook al ondervraagd door de politie na een klacht van handelaars over een groep moslimactivisten.

De nieuwe informatie doet meer vragen rijzen over de Britse geheime dienst en politie. Premier Cameron beloofde een onderzoek naar eventuele gebreken van het systeem. Een eerste voorlopig rapport wordt volgende week verwacht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners