Hongersnood in geïsoleerde door Ebola getroffen regio’s

Vrijwilligers begraven een ebolaslachtoffer in Kailahun, Sierra Leone © REUTERS
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De uitbraak van Ebola maakte in West-Afrika al bijna 1.000 slachtoffers. Maar extreme maatregelen om de epidemie in te perken, zouden tot een nieuwe groep slachtoffers kunnen leiden: zij die omkomen door hongersnood.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde de recente ebola-uitbraak een internationale gezondheidscrisis. Daarop werden vooral in de vier getroffen landen in West-Afrika – Nigeria, Liberia, Sierra Leone en Guinea – extreme maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Quarantaine verhindert voedseltoevoer

De hardst getroffen noordelijke provincies van Liberia werden onder quarantaine geplaatst. De overheid stelde het leger aan om de verplaatsing van mensen uit de regio te beperken. Vooral de route van het noorden naar de hoofdstad Monrovia wordt verhindert.

Maar de wegblokkades, reisrestricties en de quarantaine verhinderen zo ook de voedseltoevoer naar de regio. Handelaars kunnen niet meer naar de hoofdstad reizen om hun voorraden aan te vullen. Boeren kunnen hun gewassen niet oogsten. Voedseltekorten en prijzen die de lucht inschieten en zo onbetaalbaar worden voor de arme bevolking, zijn daar het gevolg van.

Liberia keurde wel de levering van noodpakketten goed ter compensatie voor de gezinnen die direct getroffen waren door de epidemie. Ook voor hulpverleners zouden er zulke pakketten beschikbaar worden gemaakt. Daarnaast werd overwogen om een deel van de lonen vooruit te betalen van ambtenaren die nu vastzitten in de quarantainezones. Maar voor velen komt die hulp niet snel genoeg. Behalve de dreiging van Ebola is er nu ook die van de hongersnood in de getroffen en nu ook geïsoleerde gebieden.

Ook Sierra Leone nam maatregelen en mobiliseerde 1.500 troepen om twee door Ebola getroffen regio’s in het oosten van het land te helpen isoleren.

Sluiten van grenzen voor burgers uit getroffen regio

Andere landen reageerden op de melding van de WHO met het sluiten van de grenzen. Toch had de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties niet opgeroepen tot reis- of handelsrestricties.

Guinea zei de grenzen met getroffen buurlanden Sierra Leone en Liberia te willen sluiten, maar kwam later op die uitspraak terug door te zeggen enkel de controle aan de grenzen te zullen opvoeren.

Zambia weigert ondertussen dat burgers uit de vier getroffen West-Afrikaanse landen het grondgebied betreden en Tsjaad heeft alle vluchten vanuit Nigeria geannuleerd.

India besloot dan weer de waakzaamheid op de luchthavens in het land te verhogen en opende ook een noodhulplijn. Ongeveer 45.000 Indische burgers leven in West-Afrika en er wordt gedacht dat velen zullen terugkeren als de epidemie verergert.

Tekort aan medische experts

West-Afrika wordt getroffen door de ergste ebola-epidemie sinds de ontdekking ervan meer dan vier decennia geleden. Nigeria roept op om vrijwilligers te sturen. Er is een gebrek aan medisch personeel en de getroffen regio roept op om experts te sturen om te helpen bij de inperking van de epidemie.

Bijna 1.000 mensen zijn gestorven aan de ziekte tijdens de recente uitbraak. Wie besmet is met het ebolavirus kan binnen enkele dagen al overlijden. Symptomen van de ziekte zijn hoge koorts, spierpijn, braken, diarree en in sommige gevallen het falen van organen en bloedingen. Tussen de 60 en 90 procent van wie besmet raakt met het virus, sterft er ook aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content