‘Hongersnood dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek’

Franse soldaat in Centraal-Afrikaanse Republiek © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Ondanks de aanwezigheid van internationale troepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) duren de gruwelheden voort. ‘Jonge meisjes worden aan de lopende band verkracht’, vertelt de Vlaamse missionaris Bert Vanbuel vanuit het Afrikaanse land.

De aanwezigheid van internationale troepen in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui kan niet verhinderen dat er dagelijks gevechten, aanvallen, lynchpartijen, misbruiken en wraakacties plaatsvinden. De situatie in de stad lijkt volledig uit de hand te lopen, aldus hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

‘Buiten de hoofdstad is weinig te merken van de interventie’, voegt de Vlaamse missionaris Bert Vanbuel daaraan toe op de Nederlandse omroep NOS.

Vanbuel is tevreden dat het Franse leger ingrijpt. ‘Maar ze zijn slechts aanwezig in twee of drie steden. Ondertussen kunnen de rebellen hun gruwelijkheden in de rest van het land verderzetten.’

Rust keert niet terug

Bert Vanbuel vertrok twintig jaar geleden als missionaris naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. In 2005 werd hij benoemd tot bisschop van de regio Kaga-Bandori. Het hevige geweld zorgt ervoor dat communicatie vanuit CAR naar de buitenwereld erg stroef verloopt. Vanbuel praat met NOS via de enige telefoonlijn die beschikbaar is in de stad Kaga Bándoro, in het noorden van het land. Hij beschrijft het gruwelijke geweld.

‘Jonge meisjes en vrouwen worden aan de lopende band verkracht. Mensen die weerstand bieden worden koelbloedig afgemaakt.’

De rebellen zijn er in geslaagd om de hoofdstad Bangui te bereiken en hebben de president afgezet. ‘Normaal weet de bevolking een week na de staatsgreep dat er een nieuwe machthebber is en keert de rust terug. Maar dat is nu niet het geval.’

Mensen die weerstand bieden worden koelbloedig afgemaakt

Bert Vanbuel

De rebellenbeweging Seleka, verantwoordelijk voor een groot deel van het geweld, is een erg diverse groep. Slechts 20 procent komt uit de CAR. De meeste leden komen uit Tsjaad of Soedan. ‘Ze zaaien dood en vernieling en verwoesten in plaats van op te bouwen’, aldus Vanbuel.

Godsdienstoorlog

De bisschop waarschuwt voor een hongersnood. ‘Rebellen hebben systematisch landbouwgrond verwoest. Binnen enkele maanden zal er dus niets meer zijn om te eten en dreigt een hongersnood’, klinkt het.

Vanbuel ziet de toekomstig niet rooskleur tegemoet. ‘Vooral in Bangui is het geweld de laatste maanden geëvolueerd naar een strijd tussen moslims en christenen. Een godsdienstoorlog waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content