Hongarije

22/05/14 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Hongarije

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 21

47% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

Het verloopt allemaal zeer gezapig. We hebben op 6 april nationale parlementsverkiezingen gehad. De machtsverhoudingen zijn duidelijk. Het publiek is de verkiezingen voorlopig beu.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Hongarije heeft zeker voordeel bij zijn lidmaatschap. Ongeveer negentig procent van alle infrastructuurwerken wordt betaald met Europese fondsen. Ook het vrij verkeer van personen, waarmee we gemakkelijk buiten de grenzen kunnen gaan studeren en werken, is zeker een meerwaarde waar de meerderheid van de Hongaren achter staat.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Volgens de opiniepeilingen verandert dat weinig. Het is wel zo dat de extreemrechtse en eurosceptische Jobbik-partij een steeds grotere aanhang krijgt. Al heeft hun toenemende succes volgens mij meer te maken met het feit dat ze beter campagne voeren dan de centrumpartijen.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Het hoofd bieden aan de grotere aanwezigheid van eurosceptici in het parlement. Eigenlijk is daarop maar een mogelijk antwoord te bedenken: het Parlement moet haar relevantie beter uitleggen aan het publiek. Dat is de enige manier waarop Europa de integratie kan verderzetten.

(Bulcsu Hunyadi, Political Capital Instituut, Boedapest)