Hongarije: Wie de vlag beledigt, gaat de gevangenis in

25/06/12 om 22:42 - Bijgewerkt om 22:42

Wie in Hongarije de nationale symbolen beledigt, kan voortaan tegen een gevangenisstraf van één jaar aankijken. Dat staat in een pas goedgekeurde nieuwe strafwet.

Onder de symbolen die niet meer beledigd mogen worden, bevinden zich de "heilige kroon", de nationale hymne, vlag en het wapen. Wie dat toch doet, riskeert vanaf 1 juli 2013 een gevangenisstraf van één jaar.

Dat is het gevolg van een verstrenging van de strafwet die het Hongaarse parlement heeft goedgekeurd. Het initiatief ging uit van de rechts-radicale Jobbik-partij.

Koning Stefan

De "Heilige Kroon" verwijst naar de stichter van Hongarije, koning Stefan, die leefde van 969 tot 1038.

In de sinds dit jaar van kracht zijnde nieuwe Hongaarse grondwet worden nationale symbolen beschouwd als de uithangborden van de door de regerende rechtsnationale Fidesz-partij beleden staatsideologie.

Tegen die grondwet was veel verzet gerezen, onder meer van d Raad van Europa en het Europess parlement, maar Fidesz, ook bekend als de Bond van Jonge Democraten, beschikt over een extreem ruime meerderheid in het parlement.

Jeugdstrafrecht

Ook het jeugdstrafrecht wordt aangescherpt. Voor zware misdrijven als moord zijn jongeren reeds vanaf 12 jaar strafrechtelijk aansprakelijk; voor andere delicten blijft de minimumgrens 14 jaar.

Voorts wordt het recht op zelfverdediging ruimer geïnterpreteerd en worden de straffen voor gewelddaden tegen overheidspersonen verhoogd van drie tot vijf jaar. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners