Hongarije stelt voorwaarde voor aanpassing mediawet

06/01/11 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Volgens de Hongaarse premier kan dat alleen als dat ook geldt voor gelijkaardige passages in mediawetten van andere lidstaten.

De Hongaarse regering is bereid de controversiële mediawet te wijzigen als de Europese Commissie dat vraagt. Maar enkel als dat ook geldt voor gelijkaardige wetgeving in andere Europese lidstaten.

Hongarije heeft het EU-voorzitterschap overgenomen, maar ligt onder vuur door de nieuwe mediawet.

Die wet voorziet de oprichting van een controleorgaan dat stevige boetes kan opleggen aan mediabedrijven die haar richtsnoeren met voeten treedt. Het orgaan is samengesteld uit functionarissen van de regeringspartij Fidesz.

De Europese Commissie waarschuwt dat de persvrijheid niet in het gedrang mag komen en zal de Hongaarse regering vrijdag tijdens haar bezoek aan Boedapest over de wet aanspreken.

De Hongaarse premier Viktor Orban blijft intussen achter de wet staan. Tijdens een persconferentie verklaarde hij dat Hongarije een procedure die de EU zou starten, zal aanvaarden.

Maar als de Hongaarse mediawetgeving moet gewijzigd worden, moet dat ook gelden voor gelijkaardige wetgeving in andere lidstaten. Volgens de BBC verwijst hij daarmee naar Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Onze partners