Hongarije sluit grens met Kroatië voor vluchtelingen, Slovenië stopt treinverkeer

16/10/15 om 20:48 - Bijgewerkt op 17/10/15 om 00:21

Hongarije sluit om middernacht zijn grens met Kroatië voor vluchtelingen, een maand nadat het land hetzelfde had gedaan aan zijn grens met Servië. In reactie stopt Slovenië het treinverkeer aan de grens met Kroatië.

Hongarije sluit grens met Kroatië voor vluchtelingen, Slovenië stopt treinverkeer

Migranten aan de grens tussen Servië en Kroatië © REUTERS

Dat kondigde minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto aan, daags nadat de afsluiting van de grensstreek met Kroatië afgewerkt is geraakt.

Sinds 15 september, de dag dat de grens met Servië werd afgesloten, zijn meer dan 170.000 migranten Hongarije via Kroatië binnengeraakt. Op de kritiek op deze maatregelen reageert Boedapest met te verwijzen naar haar verplichtingen om de buitengrens van de Europese Unie (EU) te beschermen.

Na de Hongaarse aankondiging besloot Zagreb de migranten die via Kroatië verder naar het westen willen, "om te leiden" langs Slovenië. Dat meldde de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic, op een persconferentie. Via Slovenië kunnen de vluchtelingen proberen Oostenrijk te bereiken.

Sloveense treinen

De Sloveense overheid legde, ook in reactie, het treinverkeer met buurland Kroatië stil. Het land wil zich voorbereiden op een eventuele toevloed van migranten die Kroatië naar Slovenië stuurt.

"Als gevolg van uitzonderlijke omstandigheden, is het personenvervoer tussen Kroatië en Slovenië opgeschort", staat er op de website van de spoorwegmaatschappij. Volgens het bedrijf kwam de beslissing er na overleg met de autoriteiten. Het spoorverkeer werd in de vooravond stilgelegd. Er zouden nu speciale transportmiddelen ingezet worden om de transit van migranten op Sloveens grondgebied te regelen. De Kroatische en Sloveense regering zouden samen een corridor inrichten, waarlangs via twee grensovergangen alle migranten moeten passeren.

(Belga/RR)

Onze partners