Hongarije roept noodtoestand uit in 2 provincies

Hongaarse agenten bewaken grens met Servië © Reuters

Hongarije heeft de noodtoestand uitgeroepen in twee zuidelijke provincies van het land, omwille van de grote ’toestroom’ van migranten.

In Hongarije treedt een nieuwe wet in werking die het strafbaar maakt om vluchtelingen te helpen. De officiële redenering luidt ‘dat zo mensensmokkelaars kunnen worden aangepakt.’ Voorlopig weet niemand of Hongaren die voedsel en andere levensmiddelen uitdelen ook daadwerkelijk een straf krijgen. Burgers die vluchtelingen meenamen in hun auto, werden wel al aangehouden. Dat meldt het persagentschap AP.

Een illegale grensovergang oversteken wordt vanaf vandaag beschouwd als een strafbare daad waarop drie jaar stel staat. Wanneer een vluchteling een grensversperring beschadigt, hangt hem een celstraf van vijf jaar boven het hoofd (of de onmiddellijke uitzetting).

Grensjagers

De wetten maken deel uit van een pak maatregelen die Hongarije neemt ‘om de vluchtelingencrisis onder controle te houden.’ Niet alleen migranten kunnen het slachtoffer worden van deze wetten, ook Hongaren die vluchtelingen in huis nemen, riskeren een politie-inval (waarvoor agenten geen huiszoekingsbevel nodig hebben).

Eerder al sloot de Hongaarse politie de voornaamste grensovergang tussen Hongarije en Servië af in Röszke en beëdigde premier Viktor Orban 863 agenten als ‘grensjagers’. Al benadrukte Orban dat ‘onder het uniform niet alleen spieren zitten, maar ook een hart. Ze zullen hun menselijkheid moeten tonen.’ De grensbewakers bezitten vuurwapens, maar mogen die volgens politici alleen maar gebruiken voor noodgevallen.

Noodtoestand

Een dag voor de wetten werden ingevoerd, heeft de Hongaarse politie een recordaantal binnenkomende vluchtelingen geteld, namelijk 9.380 personen. Intussen heeft het land de noodtoestand afgekondigd in twee zuidelijke provincies. Daardoor krijgt de politie extra bevoegdheden en kan het leger worden ingezet, mits het parlement daarmee instemt.

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben geen unaniem akkoord gevonden over de spreiding van 160.000 asielzoekers tijdens een top in Brussel. Er is wel een voldoende grote meerderheid om het verplichte spreidingsplan door te drukken tegen de wil van de dwarsliggende Oost-Europese lidstaten. Als zij niet bijdraaien, volgt op 8 oktober een stemming. (AVE)

Partner Content