Hongarije: opruimen slib zal jaar duren

06/10/10 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Het opruimen van het giftig slib dat drie Hongaarse dorpjes overspoelde, zal maanden tot een jaar duren. Dat maakte de Hongaarse staatssecretaris voor Milieu, Zoltan Illes, woensdag bekend.

Hongarije: opruimen slib zal jaar duren

© Reuters

De Hongaarse autoriteiten doen er alles aan om de giftige blubber te verwijderen. 500 mensen proberen de straten en huizen zuiver te krijgen met hogedrukreinigers. Ook het reinigen van de rivieren is volop bezig. De werken gaan traag vooruit, omdat het gaat om 600.000 tot 700.000 kubieke meter chemisch afval, dat op sommige plaatsen twee meter hoog stond. De kosten worden geraamd op tientallen miljoenen euro. Hongarije overweegt om hulp in te roepen van de Europese Unie.

Brandwonden

Het aantal vermisten daalt gestaag, er zijn nu nog drie mensen spoorloos. Er vielen vier doden en 123 gewonden, van wie ongeveer de helft naar het ziekenhuis moest worden gebracht met brandwonden op huid en ogen.

Oorzaak nog steeds onbekend

Maandag kondigde de Hongaarse regering de noodtoestand af toen de dam van het slibreservoir van een aluminiumfabriek brak. Drie dorpen ten zuidwesten van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, werden overstroomd met chemisch afval. De politie zoekt nog naar de oorzaak van de dambreuk.

Onze partners