Hongarije laat 70 vluchtelingen door, terwijl duizenden wachten

16/09/15 om 02:05 - Bijgewerkt om 02:11

Hongarije heeft, volgens een officiële mededeling, dinsdag 70 vluchtelingen binnengelaten aan de grens met Servië. Duizenden wachten aan die grens op de mogelijkheid om de EU in te komen.

Hongarije laat 70 vluchtelingen door, terwijl duizenden wachten

Gesloten grensovergang in Hongarije © AFP

Hongarije had dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in twee provincies en aangekondigd dat er misschien ook een prikkeldraadversperring komt aan de grenzen met Kroatië en Roemenië.

De 70 vluchtelingen die dinsdag het land binnenkwamen staan in contrast met de 9.380 die een dag eerder kwamen.

Een procedure wordt nu afgewerkt aan de grens, en wie niet door de procedure komt, wordt meteen teruggestuurd naar Servië.

Arrestaties

Aan de grens staan volgens persverslagen duizenden mensen te wachten. Enkele honderden zouden een hongerstaking begonnen zijn. Er komen nog altijd vluchtelingen uit Belgrado aan, vluchtelingen en migranten nu ook zoeken naar "alternatieve routes".

Ongeveer 60 mensen werden officeel door Hongaarse diensten opgepakt omdat ze illegaal het land waren binnengekomen, of omdat ze de prikkeldraadversperring hadden proberen te vernietigen. Zij riskeren tot 3 jaar cel, of uitzetting.Volgens The New York Times ligt het cijfer van opgepakten hoger, op minstens 155.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners