Hongaarse premier Orban wil doodstraf herinvoeren

30/04/15 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:28

Voor de zoveelste keer zorgde de Hongaarse premier Viktor Orban voor commotie in het Europees Parlement. De rechtse politicus wil de doodstraf opnieuw invoeren.

Hongaarse premier Orban wil doodstraf herinvoeren

Hongaarse premier Viktor Orban © BELGAIMAGE

De Hongaarse premier Viktor Orban is er opnieuw in geslaagd zijn fractiegenoten in het Europees parlement tegen de borst te stuiten. De rechts-conservatieve politicus vindt namelijk dat de herinvoering van de doodstraf 'opnieuw aan de orde is'.

Vorige week ontstond ophef in Hongarije na de moord op een winkelier in het zuiden van het land. Orban greep de gelegenheid aan om het debat over de doodstraf te heropenen. De doodstraf is nochtans verboden in EU, het verbod geld als een van de kernwaarden van de Unie.

'Barbaars'

Zijn voorstel oogstte dan ook een storm van kritiek in het Europees Parlement. 'Barbaars en strijdig met het Europees recht', reageerde de Oostenrijkse sociaaldemocraat Jörg Leichtfried.

Voor Guy Verhofstadt, de fractieleider van de Europese liberalen, is het hoog tijd dat de Europese Volkspartij (EVP) optreedt tegen Orban. 'Hoelang zal de EVP haar eigen principes tarten door Orbans partij Fidesz te blijven steunen?''

Concurrentie van Jobbik

Orbans pleidooi voor de doodstraf moet volgens analisten gezien worden vanuit strategisch oogpunt. De premier wil namelijk de groei van de extreemrechtse partij Jobbik in zijn land afremmen. Want die racistische partij doet het steeds beter in de peilingen. Bij de tussentijdse verkiezingen in februari wist Jobbik enkele zetels af te nemen van Fidesz, waardoor Orban niet langer over een tweederdemeerderheid beschikt.

Het is niet de eerste keer dat Viktor Orban voor de nodige commotie zorgt binnen Europa. Sinds zijn rechtse partij Fidesz in 2010 aan de macht kwam, heeft hij al verschillende controversiële wetten ingevoerd en ophefmakende uitspraken gedaan. (AVE)

Onze partners