Hongaarse antisemiet ontdekt dat hij zelf joods is

10/08/12 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Een stichtend lid van de Hongaarse ultranationalistische en antisemitische partij heeft publiek bekend gemaakt dat hij zelf joodse roots heeft.

Hongaarse antisemiet ontdekt dat hij zelf joods is

© AFP

Csanad Szegendi, stichtend lid van de ultranationalistische Hongaarse partij Jobbik, zei in een interview eind juni dat zijn grootouders orthodoxe joden zijn. Eind juli nam de man ontslag van zijn functies binnen de partij.

Grootmoeder overleefde Auschwitz Szegendi was een prominent lid van Jobbik, waarvoor hij in het Europees parlement zetelde sinds 2009. Bovendien was hij één van de eerste tien leden van de Hongaarse garde, een paramilitaire organisatie van de partij die Roma verdreef uit dorpen en ontbonden werd in datzelfde jaar.

De joodse roots van Csanad Szegendi werden onthuld via een site van neonazi's. Szegendi zegt dat hij slechts sinds december 2011 op de hoogte was van zijn afkomst. Dat lijk onwaarschijnlijk, zeker omdat zijn grootmoeder Auschwitz overleefde.

Onthullingen om Jobbik te destabiliseren

Aan onze zustersite L'Express zei Szegendi in zijn eerste buitenlandse interview: "De affaire is openbaar gebracht om de partij te destabiliseren, maar dat is niet gelukt."

Toen hij benaderd werd door een ex-rivaal die wist dat hij joods was, wilde Szegendi de stilte van de man afkopen. De opnames van dat gesprek circuleren op internet en verergeren het schandaal nog.

Contact met rabbijn Jobbik of 'Beweging voor een beter Hongarije' is een rechts-radicale partij die berucht is om haar discours tegen zigeuners en joden. In april choqueerde de voorzitter Zsolt Barath heel Hongarije nog door in een toespraak de 130e verjaardag van de Tiszaeszlár-affaire te eren. Deze moordzaak wordt beschouwd als één van de eerste antisemitische daden in het moderne Hongarije.

De conservatieve regeringspartij Fidesz zit verlegen om de populariteit van Jobbik, dat 17 % van de stemmen veroverde bij de laatste verkiezingen in 2010. Om ultranationalistische kiezers te paaien, rehabiliteert premier Viktor Orbán antisemitische schrijvers. Hongarije kent in het algemeen een ruk naar rechts. Sinds juni kan wie de vlag beledigt daarvoor zelfs in de gevangenis terechtkomen.

Csanad Szegendi zou nu overigens zijn joodse afkomst omarmen. Volgens een blog van de Amerikaanse nieuwssite Wall Street Journal heeft Szegendi een rabbijn gecontacteerd om voor vergeving te vragen voor vroegere uitspraken die joden schoffeerden. (LR)

Lees meer over:

Onze partners