Hongaars referendum over vluchtelingen is ongeldig wegens te lage opkomst

02/10/16 om 19:47 - Bijgewerkt om 19:57

Het Hongaarse referendum over het omstreden Europese spreidingsplan voor vluchtelingen is ongeldig. Aan het referendum nam slechts 45 procent van de kiezers deel.

Hongaars referendum over vluchtelingen ongeldig: te lage opkomst

Hongaars premier Viktor Orban © Belga

Dat heeft de vicevoorzitter van de conservatieve regeringspartij Fidesz, Gergely Gulyas, bekendgemaakt. Voor een geldig referendum moest minstens de helft van het electoraat opdagen.

Meer dan acht miljoen Hongaren konden zondag stemmen over de vraag of de Europese Unie hun land mag verplichten om een aantal vluchtelingen op te vangen, zonder de toestemming van het Hongaarse parlement. Het referendum kwam er op initiatief van de regering van premier Viktor Orban, die zich al maanden uitspreekt tegen een spreidingsplan op Europees niveau.

Volgens Gulyas was 95 procent van de opgedaagde kiezers het eens met de regering. Hij sprak van 'een overweldigende zege'. Orban had zondagochtend bij het uitbrengen van zijn stem de verwachtingen echter al wat afgezwakt. Ook indien het referendum ongeldig zou blijken, zo liet de premier optekenen, zal de regering zich vastberaden blijven verzetten tegen een spreidingsplan. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners