Hongaars EU-voorzitterschap begint onder slecht gesternte

03/01/11 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Na de kritiek op de nieuwe mediawet vraagt een groep Europese multinationals sancties tegen het land.

Het nieuwe Hongaarse EU-voorzitterschap is onder een slecht gesternte gestart. Na de kritiek op de nieuwe mediawet vraagt een groep multinationals aan de Europese Commissie om sancties te nemen tegen het land.

Hongarije neemt gedurende zes maanden als voorzitter van de Europese Unie de fakkel over van België, dat gelukwensen heeft gekregen wegens de manier waarop ze een half jaar de EU heeft geleid.

De nieuwe controversiële mediawet in Hongarije, die aan een nieuw orgaan de bevoegdheid geeft om de inhoud van alle media (radio, televisie, geschreven pers, internetsites) te controleren en boetes op te leggen, heeft in het buitenland al tot ophef geleid.

Klacht

Intussen raakte bekend dat een groep Europese multinationals de Europese Commissie om sancties vraagt tegen een reeks
belastingen die volgens hen indruisen tegen de concurrentieregels van de Unie.

Het protest komt van dertien grote multinationals uit Duitsland,
Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en Tsjechië. In een brief aan commissievoorzitter José Manuel Barroso beschuldigen ze de Hongaarse regering ervan uitzonderlijke belastingen op te
leggen aan hun plaatselijke filialen, zo meldde de Duitse krant Die Welt.

De brief zou dateren van 15 december en werd volgens enkele persbureaus mee ondertekend door de Duitse energiegroepen E.on en RWE, de Nederlandse financiële groepen ING en Aegon, de Franse verzekeraar AXA en de Duitse groep Deutsche Telekom.

Concreet vragen ze aan de Commissie om druk uit te oefenen
op de Hongaarse regering, zodat de financiële lasten die volgens hen met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 januari 2010
zouden worden ingetrokken.

Onze partners