Honduras: Land met meeste moorden ter wereld sluit vredespact

29/05/13 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:18

De twee grootste en gewelddadigste bendes van Honduras hebben vrede gesloten. De overeenkomst zou het einde kunnen betekenen van een oorlog die tienduizenden mensen het leven kostte.

Met 91.6 moorden per 100.000 inwoners heeft het Midden-Amerikaanse land Honduras al jaren het hoogste aantal moorden ter wereld. Veel daarvan zijn afrekeningen door bendeleden.

De rivaliserende jeugdbendes hebben geen officieel verdrag ondertekend, maar de mondeling aangekondigde wapenstilstand lijkt wel het begin van een rustigere periode.

Drugshandel en afpersing

Het akkoord tussen de bendes kwam na acht maanden onderhandelen tot stand dankzij bemiddeling van de katholieke bisschop Emiliani. Hij benadrukt dat de overheid de bendes moet helpen op het rechte pad te blijven.

De twee bendes, Mara Salvatrucha en Calle 18, zijn gevormd door mannen die illegaal naar de Verenigde Staten zijn getrokken en daar in de gevangenis hebben gezeten voordat ze naar hun thuisland werden gedeporteerd. Beiden houden zich bezig met drugshandel en afpersing.

20 moorden per dag

In buurland El Salvador sloten bendes vorig jaar een gelijkaardig akkoord en de partijen houden zich daar grotendeels aan. Het aantal moorden is er sindsdien gehalveerd.

Het is echter onwaarschijnlijk dat er een einde komt aan 'al het moorden'. Volgens een rapport van de Verenigde Naties heeft 30 procent van het aantal moorden in het land niets te maken met de bendes. Door de combinatie van bende-oorlogen én de aanwezigheid van Mexicaanse drugskartels is Honduras met twintig moorden per dag, relatief het meest moorddadige land ter wereld. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners