Honderden migrantenkinderen in VS blijven gescheiden van ouders

De Guatemalteekse migrant Maria del Carmen Tambriz werd door de Amerikaanse autoriteiten naar haar thuisland uitgewezen zonder haar dochter met wie ze de grens overstak, Guatemala-Stad, 26 juli 2018 © REUTERS

In de Verenigde Staten verblijven nog steeds meer dan zevenhonderd kinderen van zogenaamde illegale migranten in hechtenis, hoewel het gerecht had bevolen dat ze donderdag met elkaar moesten herenigd zijn. Tot nu toe zijn 1.442 migrantengezinnen herenigd met hun kinderen die ouder zijn dan vijf jaar.

De regering zegt volgens CNN dat ze de deadline nagekomen is. De resterende 711 gezinnen bleken onvindbaar, of er waren bezwaren en ‘rode vlaggen’ tegen een hereniging.

Aanleiding was een rechterlijke uitspraak, die de praktijken van de regering-Trump, om gezinnen weken- en zelfs maandenlang van elkaar te scheiden, onmenselijk en ongrondwettelijk noemde. De kinderen waren van hun ouders gescheiden aan de grens van de VS.

De scheidingen waren deel van het ‘nultolerantiebeleid’ van VS-president Donald Trump. Die wou zo de illegale migratie aan de zuidelijke grens met Mexico een halt toeroepen.

Na verontwaardigde reacties bond Trump uiteindelijk in en veranderde hij van koers. Kinderen worden nu samen met hun ouders opgesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content