Honderden mensen opgepakt na dodelijke aanslag in Pakistan

29/03/16 om 13:37 - Bijgewerkt om 13:36

In de Oost-Pakistaanse stad Lahore zijn meer dan 350 mensen opgepakt na de aanslag op het Gulshan Iqbal-park. De verdachten zouden banden hebben met islamistische organisaties.

Honderden mensen opgepakt na dodelijke aanslag in Pakistan

Herdenking bomaanslag Pakistan © AFP

Bij de zelfmoordaanslag van afgelopen zondag vielen er 72 doden en 350 gewonden. Meteen na de gewelddaad werden er politieacties opgestart in verschillende steden in de centraal gelegen provincie Punjab. De veiligheidsdiensten melden dat minstens 350 mensen opgepakt zijn die ervan verdacht worden banden te hebben met jihadistische organisaties. Het is nog onduidelijk hoeveel van die verdachten betrokken zijn bij de aanslag van zondag.

De aanslag vond plaats in een stadspark waar veel gezinnen aanwezig waren, waardoor ook 35 kinderen onder de doden te betreuren vielen. De terroristische aanslag werd opgeëist door Tehreek-e-Taliban Pakistan Jama'at ul-Ahrar, een splintergroep van de Pakistaanse Taliban. De terreurgroep die achter de aanslagen zit viseerde naar eigen zeggen in het bijzonder christenen. Lahore is ook de thuisstad van de Pakistaanse premier Nawaz Sharif.

School in Peshawar

In het verleden bleek al vaak dat de Pakistaanse Taliban er niet voor terugdeinst om ook vrouwen en kinderen in het vizier te nemen. Zo was er eind november 2014 een moordpartij op een school in de stad Peshawar waar ook meer dan 100 kinderen het leven lieten.

De islamistische partijen zijn volgens de Amerikaanse krant The New York Times niet te spreken over het volgens hen prowesterse beleid van premier Sharif. De premier beloofde na de aanslag om de Taliban te verslaan en hij hekelde ook het extremistische gedachtegoed in Pakistan. Maar nog volgens die krant zijn de Pakistaanse regeringen voor dat extremistische ook zelf deels verantwoordelijk. Die zouden dat extremisme namelijk tolereren zolang het ook als wapen ingezet kan worden tegen Pakistaanse vijanden.

Ook investeringen in nijpende noden zoals een betrouwbaar gerecht zouden volgens de Amerikaanse krant uitblijven. (RDC)

Onze partners