Honderden gevangenen vrij na aanval Syrische rebellen

Mensen in Aleppo vluchten na wat vermoedelijk een luchtaanval van de Syrische regering is. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Syrische rebellen hebben honderden gevangenen bevrijd uit een gevangenis in de noordelijke stad Aleppo. De rebellen kregen vrije doorgang toen een zelfmoordterrorist de poorten van het gebouw opblies.

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf opgeblazen voor de poorten van een Syrische gevangenis in Aleppo. Daarop zouden rebellen honderden gevangenen hebben vrijgelaten. De aanslag maakte deel uit van een offensief om sleutelfiguren van de overheid gevangen te nemen.

De rebellen in Aleppo hadden aangekondigd de centrale gevangenis van de stad, met naar schatting 4.000 gedetineerden, te willen innemen. Maandenlang al bestormt de oppositie de vesting die door honderden wachters en regeringstroepen wordt bewaakt.

Het offensief begon toen een Tsjetsjeense zelfmoordterrorist van het aan al-Qaida gelinkte Al-Nusra Front de gevangenispoorten opblies. Daarna hebben rebellen controle gekregen over grote delen van de gevangenis en honderden gedetineerden bevrijd. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten op de website van Al Jazeera.

Veroordeling VN

Overheidstroepen zouden ondertussen gebruikmaken van geïmproviseerde bommen in dodelijke luchtaanvallen. Het gaat hierbij over containers gevuld met explosieven, brandstof en metaalscherven die worden ingezet in de strijd om de strategische stad Aleppo.

Naar aanloop van een tweede ronde vredesgesprekken maakten de bommen in slechts zes dagen tijd volgens het Syrische Observatorium al meer dan 250 doden in de stad, waarvan 73 kinderen. Oppositieleiders hebben al gedreigd de gesprekken uit te stellen als de bombardementen aanhouden.

Ook de Verenigde Naties hebben de luchtaanvallen al veroordeeld tot een schending van de internationale humanitaire- en mensenrechten.

Ondertussen werd wel een akkoord bereikt tussen de Syrische regering, de rebellen en de VN dat honderden burgers de kans geeft de belegerde stad Homs te verlaten en eindelijk humanitaire hulp van de VN de stad moet laten binnengaan.

Grens over

Het conflict in Syrië dreigt ook de grens over te steken naar buurlanden. In Libanon zorgt een reeks zelfmoordaanslagen voor onrust. De aanslagen werden opgeëist door jihadgroeperingen, waarvan sommige gelinkt worden aan strijdende groepen in Syrië zoals het Al-Nusra Front en het ISIS. De groeperingen beweren de Libanese sjiitische Hezbollah te viseren, omdat die beweging aan de zijde van het Syrische regime strijdt.

De oorlog is nu bijna drie jaar aan de gang en heeft meer dan 130.000 slachtoffers gemaakt. Nog eens 2,3 miljoen mensen zijn het land uitgevlucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content