'Honderden doden door aanvallen Boko Haram in Nigeria'

10/01/15 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

Terwijl bij ons alle ogen gericht zijn op de gebeurtenissen in Frankrijk, zijn in Nigeria de voorbije dagen wellicht honderden mensen om het leven gekomen bij aanslagen van terreurorganisatie Boko Haram.

'Honderden doden door aanvallen Boko Haram in Nigeria'

© Belga Image

De jongste aanslag heeft volgens de politie minstens 19 doden gemaakte op een markt in de stad Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag, uitgevoerd door een jong meisje van ongeveer tien jaar oud. De explosie heeft volgens de bronnen van persagentschap AFP, ook 18 gewonden gemaakt.

Maiduguri is ook de plaats waar Boko Haram is opgericht, de islamistische terreurgroep die vorig jaar de krantenkoppen haalde met de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes.

'Honderden doden'

Eerder deze week kwamen bij aanvallen van Boko Haram rond de stad Baga, ook in Borno, wellicht honderden mensen om het leven. Het gaat echter niet om officiële cijfers. In de woelige regio functioneren telefoonverbindingen nog maar zeer beperkt, waardoor informatie vaak laat en onjuist naar buiten komt. Grote delen van de stad zijn platgebrand.

Baga ligt aan de grens met Tsjaad en heeft een militaire basis waar ook buitenlandse troepen gestationeerd waren, volgens de BBC.

Het Nigeriaanse leger is een offensief gestart om Baga te heroveren op de terreurgroepering, maar moet dat zonder de steun van buurland Niger doen. Aan de BBC vertelde de Nigerese minister van Buitenlandse Zaken dat zijn land '50 soldaten uit Baga heeft teruggetrokken in oktober en die niet zal terugsturen, zolang Boko Haram er niet verdreven is.'

Gevlucht

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) meldt dat alleen al de afgelopen 10 dagen rond de 7.300 mensen uit Baga naar buurland Tsjaad zijn gevlucht. In totaal zijn in Nigeria volgens UNHCR nu rond de 650.000 mensen wegens de terreur van Boko Haram naar andere landsdelen gevlucht en tienduizenden anderen hebben in de loop van de voorbije maanden hun heil gezocht in de buurlanden.

Boko Haram wil in het noorden van Nigeria en aangrenzende gebieden in Kameroen en Tsjaad een radicale moslimstaat oprichten. Bij terreuraanslagen van de groepering zijn in het olierijke West-Afrikaanse land alleen al vorig jaar duizenden doden gevallen.

Lees meer over:

Onze partners