Honderden doden bij zware aardbeving in Iran

16/04/13 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Iran is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Volgens een regeringsfunctionaris zijn daarbij honderden slachtoffers gevallen.

Honderden doden bij zware aardbeving in Iran

© Reuters

Iran is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Volgens het Amerikaanse geofysisch instituut USGS had de beving een kracht van 7,8 op de magnitudeschaal, de Iraanse seismologische diensten spreken van 7,5. Een regeringsfunctionaris heeft laten weten rekening te houden met 'honderden doden'. Het epicentrum lag in de buurt van de Pakistaanse grens. Eerder verloren 37 mensen het leven bij een zware aardbeving in het land.

De aardbeving heeft al zes slachtoffers geëist in Pakistan. Volgens Radio Pakistan kwamen vijf mensen om in de provincie Baluchistan. De lokale autoriteiten maakten ook gewag van een dode na de instorting van een gebouw in het Washuk-district.

Uit Iran zelf komt monjesmaat nieuws binnen. De elektriciteit en communicatie in de provincie Sistan en Balochistan zijn uitgevallen, meldt de staatstelevisie. Uit Saravan, een stad zo'n 90 kilometer van het epicentrum, komen berichten dat de schade daar mee valt.

Grootste in veertig jaar

Over schade dichterbij het epicentrum is nog niet veel geweten. Reuters citeert een Iraanse regeringsfunctionaris die "honderden doden" zegt te verwachten. Er zijn al hulpdiensten en reddingsteams naar de getroffen regio gestuurd. De schokken werden over een "enorm gebied" gevoeld: van Qatar en Dubai tot de Indiase hoofdstad New Delhi, tweeduizend kilometer verder.

Het epicentrum van de beving zou zich 90 kilometer ten zuidoosten van de Iraanse stad Khash bevinden. Die stad heeft zo'n 70.000 inwoners en ligt niet ver van de Pakistaanse grens. Het grensgebied tussen Iran en Pakistan is een bergachtig woestijngebied. De beving zou zich ongeveer 15 kilometer diep voorgedaan hebben en is de grootste in ongeveer veertig jaar.

Eerdere aardbeving: 37 doden en 850 gewonden

Amper zes dagen geleden kwamen bij een beving van 6,3 op de schaal van Richter nog 37 mensen om het leven. 850 mensen raakten gewond. Het epicentrum van die aardbeving lag 100 kilometer ten zuidwesten van de kerncentrale Bushehr. In de steden Kaki en Shonbeh werden honderden huizen vernield, duizenden mensen zijn dakloos geworden. De kerncentrale liep geen schade op, aldus de autoriteiten. (SD/EE)

Lees meer over:

Onze partners