Honderdduizenden vluchten voor meer overstromingen Pakistan

27/08/10 om 14:05 - Bijgewerkt om 14:05

Verschillende steden in het zuiden worden bedreigd doordat de Indusrivier buiten haar oevers is getreden.

Honderdduizenden vluchten voor meer overstromingen Pakistan

© Reuters

Rudi Rotthier trekt door Pakistan en brengt op zijn Knack-blog verslag uit.

In het zuiden van Pakistan hebben opnieuw honderdduizenden mensen hun huizen moeten verlaten. Verschillende steden worden bedreigd doordat de Indusrivier buiten haar oevers is getreden.

In het noorden van Pakistan trekt het water stilaan weg en wordt de immense schade goed duidelijk. Maar in het zuiden hebben aanhoudende moessonregens de Indus doen aanzwellen tot kritieke niveaus nabij haar monding.

Volgens de VN zijn er in de afgelopen 48 uren zowat een miljoen ontheemden bijgekomen in Pakistan.

Ramp

De overstromingen in Pakistan begonnen bijna een maand geleden. Meer dan een vijfde van Pakistan staat blank. De Verenigde Naties (VN) schatten dat meer dan 17 miljoen mensen - een tiende van de bevolking - getroffen zijn. Acht miljoen mensen hebben noodhulp nodig om te overleven.

De Pakistaanse autoriteiten vermoeden ook dat de balans van 1.600 doden als gevolg van de overstromingen, nog oplopen naarmate het water zich terugtrekt.

1,8 miljoen

De actie Pakistan 1212 (rekeningnummer 000-0000012-12) heeft op een week tijd al 1,8 miljoen euro opgeleverd, meldt het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties.

De vijf lidorganisaties noemen de eerste resultaten bemoedigend, maar benadrukken dat meer solidariteit nodig is, gezien de enorme noden op het terrein.

Lees meer over:

Onze partners