Homoseksuelen in Frankrijk mogen vanaf lente 2016 bloed geven

04/11/15 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:21

Homoseksuelen in Frankrijk mogen vanaf de lente van 2016 bloed geven, zo heeft de Franse minister van Gezondheid, Marisol Touraine, woensdag aangekondigd. Ze preciseerde dat de maatregel "in etappes" zal worden ingevoerd om de veiligheid van de ontvangers te garanderen.

Homoseksuelen in Frankrijk mogen vanaf lente 2016 bloed geven

In Frankrijk mogen homoseksuelen binnenkort bloed doneren © iStock

Wegens het risico op aids werd in de jaren 80 in Frankrijk beslist om mannen die seksuele relaties met mannen hebben, permanent uit te sluiten van bloeddonatie. Minister Touraine zei al in 2012 dat ze op het verbod zou terugkomen. Vanaf de lente van 2016 mogen homo's die gedurende de twaalf voorafgaande maanden geen homoseksuele betrekkingen hadden, bloed (cellen en plasma) geven, nadat ze een vragenlijst hebben ingevuld en na een gesprek.

Mannen die gedurende vier maanden geen homoseksuele relaties hadden of slechts met één enkele partner, mogen bloedplasma doneren. Als uit een studie rond deze nieuwe donoren blijkt dat er geen risico's zijn, kan in 2017 een tweede etappe ingaan waarbij de regels voor bloeddonatie door homoseksuelen verder aangepast worden.

In België mogen homoseksuelen nog geen bloed geven wegens het verhoogde risico op HIV en andere seksueel overdraagbare ziekten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kondigde in juni wel aan dat ze de uitsluitingscriteria voor bloeddonatie door homofiele en biseksuele mannen wil laten onderzoeken. Ze richtte een interdisciplinaire werkgroep op rond veilige donatie en wil komen tot uitsluitingscriteria die billijk zijn voor donoren.(Belga/MVM)

Onze partners