Homohuwelijk haalt (virtuele) meerderheid in Amerikaanse Senaat

06/04/13 om 15:56 - Bijgewerkt om 15:56

Sinds de Amerikaanse president Barack Obama vorig jaar zijn steun voor het homohuwelijk uitsprak, hebben al meerdere Democraten hun standpunt over de kwestie bijgesteld. In de Amerikaanse Senaat is ondertussen zelfs al een meerderheid voor het homohuwelijk.

Homohuwelijk haalt (virtuele) meerderheid in Amerikaanse Senaat

© Reuters

Het Amerikaanse Hooggerechtshof spreekt zich pas in juni uit over de vraag of een wet die koppels van hetzelfde geslacht verbiedt te trouwen, grondwettelijk is. Als het hof zulke wetten ongrondwettelijk verklaart, ligt de weg naar een federale legalisering in principe open. In de Amerikaanse Senaat hebben de voorstanders alvast een virtuele meerderheid, nadat vrijdag weer twee Democraten hun standpunt bijstelden. Bijna de voltallige Democratische fractie is nu pro, net als twee Republikeinen en de twee onafhankelijke senatoren.

Ook bij de Amerikaanse burgers is er een mentaliteitswijziging aan de gang. In 2011 werd in een opiniepeiling voor de eerste keer vastgesteld dat meer dan 50 procent van de Amerikanen zijn steun uitsprak voor het homohuwelijk. Tot 2003 was homoseksualiteit nog illegaal in 14 Amerikaanse staten. Intussen werd het gelegaliseerd in negen staten en Washington D.C. (JDW)

Onze partners