Hollande wil nieuwe interventie Libië enkel met goedkeuring VN

31/05/13 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:31

De Franse president François Hollande heeft elk militair engagement van Frankrijk in Libië uitgesloten dat niet binnen het kader van de resoluties van de Verenigde Naties past.

Hollande wil nieuwe interventie Libië enkel met goedkeuring VN

© Image Globe

Hollande zei in een interview dat er regels zijn voor elke Franse interventie en dat Frankrijk enkel ingrijpt als de resoluties van de VN dat toelaten. Hij onderstreepte daarbij dat het land "tot op heden niet werd opgeroepen door de Libische autoriteiten". Hij ontkende daarbij berichten in de media die een Franse interventie suggereerden.

"We moeten alle pogingen van de Libische autoriteiten steunen in de strijd tegen terrorisme", aldus de Franse president. Hij meende dat de "terreurgroepen" die in het zuiden van Libië zitten zeer waarschijnlijk aan de basis liggen van de recente aanslagen in Niger.

'Geen stukje grond in Mali nog gecontroleerd door terroristen'

"We moeten met de Libische autoriteiten nagaan welke samenwerking we kunnen aangaan om deze groepen te bestrijden". Na de militaire interventie van de NAVO in 2011 "was het aan de internationale gemeenschap om meer aanwezig te zijn in Libië", zei hij.

Hij meende dat de omvang van wapens die er circuleren en de groepen die ze gebruiken destijds zwaar werden onderschat. Hij vond dat de operatie Serval in Mali geslaagd was en dat ze nu ook "politiek geslaagd is" met de organisatie van verkiezingen.

Volgens hem "is er geen stukje grond meer in Mali dat gecontroleerd wordt door terroristen" en kan een "groot deel" van hen geen schade meer toebrengen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners