Hollande wil Jungle van Calais 'volledig ontmantelen'

26/09/16 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:45

De Franse president François Hollande wil het vluchtelingenkamp in Calais 'volledig en definitief' ontmantelen. Dat zei hij maandag tijdens een bezoek aan het kamp.

Hollande wil Jungle van Calais 'volledig ontmantelen'

François Hollande © Reuters

Het was de eerste keer dat president Hollande het kamp bezocht. In het kamp, bijgenaamd de 'jungle', zitten tussen de 7.000 en 10.000 vluchtelingen in containers, tenten of zelfgemaakte hutjes. Veel vluchtelingen willen van daaruit de oversteek maken naar Engeland.

Als het van Hollande afhangt, dan moet dat kamp helemaal verdwijnen. 'Frankrijk is niet een Frankrijk waar je zo'n kamp vindt', zegt hij. Hij riep daarnaast Groot-Brittannië op om ook zijn deel te doen om het probleem op te lossen.

Dat de president nu pas voor de eerste keer het vluchtelingenkamp in Calais bezoekt, botst op onbegrip bij de oppositie. Politieke analisten verklaren het late bezoek door het drukke programma van de president. Dat zou te maken hebben met de aankomende presidentsverkiezingen in 2017. Hier en daar klinkt het dat Hollande zichzelf zou willen opvolgen. Officieel communiceert hij pas in december over zijn plannen. (BELGA/JVL)

Onze partners