Hollande waarschuwt: 'Komt er geen duurzaam akkoord rond Oekraïne, dan volgt 'het scenario oorlog''

07/02/15 om 12:23 - Bijgewerkt om 12:23

De Franse president François Hollande waarschuwt dat het vredesinitiatief van hem en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 'laatste kans' is op een duurzaam akkoord rond het conflict in Oekraïne.

Hollande waarschuwt: 'Komt er geen duurzaam akkoord rond Oekraïne, dan volgt 'het scenario oorlog''

© Reuters

"Ik denk dat dit een van de laatste kansen is, daarom hebben we ook dit initiatief genomen," zei Hollande zaterdag tijdens een ontmoeting met journalisten in de stad Tulle in Midden-Frankrijk.

"Als we er niet in slagen niet enkel een compromis maar ook een duurzaam vredesakkoord te bereiken, weten we heel goed wat het volgende scenario zal zijn. Dat scenario heet oorlog", aldus de Franse president.

"We moeten de standpunten nog dichter bij mekaar brengen", waarmee Hollande verwijst naar het telefonisch contact dat zondag gepland is. "Zolang het doel niet is bereikt, zolang het akkoord niet ondertekend is, bestaat er een risico", waarschuwde hij. "Frankrijk speelt een grote rol met Duitsland, maar kan alleen niet slagen. Met mevrouw Merkel zullen we alleen niet slagen. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Nu is het aan alle andere partijen om op de hoogte te zijn van wat van hen verwacht wordt", richtte hij zich tot de Russische en Oekraïense presidenten.

Eerder verklaarde de Duitse bondskanselier Merkel tijdens de veiligheidsconferentie in München dat de "Oekraïense crisis niet militair kan worden opgelost."

Voorts reageerde de Duits bondskanselier terughoudend op de slaagkansen van het Duits-Franse vredesinitiatief voor Oost-Oekraïne. "Ook na de gesprekken is het onzeker wat ze zullen opleveren", zei ze de dag na de ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Toch vindt ze het overleg de moeite waard is. "We zijn het alleen al aan de getroffen mensen in Oekraïne verschuldigd", verduidelijkte ze.(Reuters/Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners