Hollande roept economische noodtoestand uit: Franse werkloosheid stagneert

19/01/16 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:41

De Franse president François Hollande lanceert een noodplan tegen de werkloosheid. Als hij die niet naar beneden krijgt, doet hij niet mee aan de presidentsverkiezingen in 2017. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw.

Hollande roept economische noodtoestand uit: Franse werkloosheid stagneert

© REUTERS

In het derde kwartaal van 2015 telde Frankrijk volgens het Franse Insee 2,9 miljoen werklozen, dat is 10,6 procent van de beroepsbevolking. Toen president François Hollande in mei 2012 aantrad bedroeg het 9,4 procent.

'We moeten een socio-economische noodtoestand afkondigen', zei hij gisteren. Zijn ultieme poging om de situatie te veranderen bevat onder meer een initiatief voor de scholing van 500.000 werklozen en een premie voor werkgevers die nieuwe krachten aannemen. Het prijskaartje van het hele plan bedraagt twee miljard euro.

Daarop herinnerde de Europese Commissie Parijs aan afspraken over het begrotingstekort, terwijl Franse vakbonden kritiek uitten. Die voelen niets meer voor 'fiscale cadeaus' nu resultaten uitblijven.

Economen vrezen dat het plan van Hollande en de liberale maatregelen die hij neemt, te weinig zijn om echt iets te veranderen aan het onvermogen van de private sector in Frankrijk om voldoende banen te creëren, zo schrijft de krant. 'Alleen grotere groei, die in het derde kwartaal van 2015 maar 0,2 procent bedroeg, kan hier iets aan doen.' (NSK)

Onze partners