Hollande praat met vertegenwoordigers geloofsgemeenschappen

François Hollande (R) © Belga Image

Na de aanslag op een katholieke kerk in Normandië heeft de Franse president François Hollande met vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschappen gepraat. Die hebben om meer beveiliging gevraagd.

Het Franse staatshoofd nodige katholieken, orthodoxen, protestanten, moslims, joden en boeddhisten uit op het Elysée in Parijs. Dinsdagavond ontving François Hollande ook al de aartsbisschop van Rouen en telefoneerde hij met paus Franciscus.

Twee jihadisten drongen dinsdag de kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray binnen tijdens de ochtendmis, rond 9.30 uur en namen er vijf gijzelaars: de 84-jarige priester, twee zusters en enkele gelovigen. De gijzeling, waarbij de priester de keel werd doorgesneden en een andere gijzelnemer zwaargewond raakte, werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Enkelband

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is de identiteit van een van de twee daders nog steeds niet geweten. De andere is intussen geïdentificeerd als de 19-jarige in Frankrijk geboren Adel Kermiche.

Hij probeerde in 2015 twee keer met valse papieren naar Syrië te reizen. Hij werd op 23 maart 2015 een eerste keer in Duitsland opgepakt, uitgeleverd aan Frankrijk en op 28 maart in beschuldiging gesteld en onder huisarrest geplaatst. Hij mocht het departement niet verlaten, moest zich melden bij de politie en moest een opleiding volgen of een professionele activiteit uitoefenen. Op 11 mei verliet hij zijn woning opnieuw, waarop een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd. Hij werd opnieuw opgepakt op 13 mei in Turkije en werd in voorlopige hechtenis geplaatst tot 18 maart 2016. Daarna werd hij onder huisarrest geplaatst met een enkelband. Hij mocht maandag tot vrijdag zijn huis verlaten van 08.00 tot 12.30 uur en in het weekend en op feestdagen van 14.00 tot 18.00 uur.

Broer

Een dinsdag opgepakte 16-jarige Algerijn heeft volgens Cazeneuve niets met die gijzeling en moord te maken. De bewindsman maande niettemin tot voorzichtigheid aan: ‘In de komende uren zullen wij meer weten’. De tiener is de jongere broer van iemand tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel loopt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content