Hollande en Biden pleiten voor VN-vredesmissie in Mali

04/02/13 om 16:53 - Bijgewerkt om 16:53

De Franse president François Hollande en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden hebben een lans gebroken voor een VN-vredesmacht in Mali.

Hollande en Biden pleiten voor VN-vredesmissie in Mali

© Reuters

De Franse president François Hollande en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden hebben een lans gebroken voor een VN-vredesmacht in Mali. Ondertussen bombardeerde het Franse leger opnieuw nederzettingen van islamitische extremisten in het noorden van Mali.

Na besprekingen in Parijs zei Joe Biden dat hij met François Hollande het erover eens is dat de door de Afrika geleide AFISMA-missie tegen de islamitische rebellen in Mali dringend onder de vleugels van de VN moet komen. De missie zou dan een "vredesoperatie" worden, zei Hollande. Biden, wiens land de Franse operatie in Mali logistiek en met inlichtingen heeft gesteund, loofde Parijs voor zijn "beslissend" ingrijpen en de "efficiëntie" van zijn troepen.

Frans leger bombardeert toevoerlijnen rebellen

Het Franse leger heeft ondertussen opnieuw nederzettingen van islamitische extremisten in het noorden van Mali gebombardeerd. De luchtaanval van het Franse leger was gericht tegen de toevoerlijnen van de rebellen die zich in het Ifoghas-gebergte verschuilen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius bevestigt dat het de bedoeling was om de toevoerlijnen van de rebellen af te snijden. De Franse luchtmacht viel ook de dag ervoor de rebellen aan vanuit de lucht.

Conflict duurt al drie weken

Parijs is al drie weken actief in het West-Afrikaanse land om de oprukkende rebellen te verslaan en het noorden van Mali te bevrijden. Frankrijk heeft 2.500 grondtroepen in de regio, ongeveer 30 vliegtuigen namen deel aan de luchtaanval. Ook België is betrokken, maar enkel in een ondersteunende rol.

Onze partners