Hollande: 'De Fransen hebben redenen om genadeloos te zijn'

07/11/14 om 01:05 - Bijgewerkt om 01:08

De Franse president François Hollande, die twee uur te gast was op de zender TF1, heeft volgens eerste commentaren geen goede beurt gemaakt. Hij stelde niet veel nieuws voor, maar zei wel dat hij niet opnieuw kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen tenzij de werkloosheid daalt.

Hollande: 'De Fransen hebben redenen om genadeloos te zijn'

President Hollande, geprangd tussen vier burgers die hem vragen stelden © Belga

De socialist François Hollande zit halverwege zijn termijn van vijf jaar als president. Dat vormde de aanleiding voor de uitzending van TF1. Hollande zou afwisselend, en gedurende twee uur ondervraagd door burgers en journalisten. De uitzending moest de president de kans geven om, zoals de krant Libération het formuleerde, emotionele toenadering te zoeken tot het land en de kiezers. De president staat namelijk aanhoudend dramatisch laag in de peilingen.

De krant Le Monde klaagde dat er maar weinig concrete voorstellen uit de gesprekken te distilleren waren.

Libération vond dat gebrek aan voorstellen nog wel begrijpelijk, er is immers geen geld voor nieuwe dingen, maar deze krant vond dat de president gevangen zat in de formule van het programma, een beetje de speelbal was van wat zich voltrok.

'Genadeloos'

Wat heeft Hollande wel gezegd?

Dat hij over een week een rapport verwacht dat duidelijkheid moet geven over het overlijden van een jonge ecologist, tijdens een betoging tegen de bouw van een stuwdam in Sivens. Volgens eerste bevindingen was de jongeman getroffen door een rijkswachtgranaat. "Dit type granaat wordt al vijftig jaar tijdens betogingen gebruikt zonder dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen", aldus Hollande, die zei dat hij de ouders van de jongeman volledige opheldering had beloofd.

Hollande zei vooral dat hij zich in 2017 niet herverkiesbaar zal stellen tenzij de werkloosheid daalt. "Ik heb over een kentering in de werkloosheid gesproken", zei de 60-jarige politicus .Hij heeft dat zelfs bij herhaling gedaan, voor en gedurende zijn mandaat. Maar het tegendeel is gebeurd. Er zitten momenteel 3,4 miljoen Fransen zonder werk. "De Fransen zijn genadeloos, en daartoe hebben ze redenen".

(RR)

Onze partners