Holebihuwelijk definitief goedgekeurd in Engeland en Wales

© Reuters

Mensen van hetzelfde geslacht kunnen binnenkort voor de wet trouwen in Engeland en Wales. Het wetsontwerp daarover heeft dinsdag de laatste parlementaire horde genomen.

De Britse volksvertegenwoordigers van het Lagerhuis keurden dinsdag zoals verwacht het wetsontwerp over het homohuwelijk goed. Ze wijzigden niets aan de enkele amendementen die door het Hogerhuis nog waren aangebracht.

Het wetsontwerp moet nu nog de goedkeuring krijgen van de koningin. Die wordt woensdag of donderdag verwacht. Daarna is het nog een tijdje wachten tot de wet kan worden toegepast. De eerste homohuwelijken worden midden volgend jaar verwacht.

Symbolisch

Het homohuwelijk is in Engeland en Wales vooral een symbolische kwestie, want homoseksuele koppels hebben er al dezelfde ouderlijke rechten als heteroseksuele koppels: ze kunnen bijvoorbeeld adopteren of beroep doen op een draagmoeder. Er zijn sinds 2005 ook al burgerlijke plechtigheden mogelijk voor homokoppels, de zogenoemde ‘civil partnerships’.

De wet laat de verschillende geloofsgemeenschappen de keuze om al dan niet religieuze plechtigheden te organiseren voor homohuwelijken. Binnen de Anglicaanse kerk, de grootste van het land, blijft het homohuwelijk onmogelijk.

Schotland en Noord-Ierland, de andere regio’s van het Verenigd Koninkrijk, hebben hun eigen wetgeving. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content