Hoge concentratie radioactiviteit in zeewater bij Fukushima

© EPA

In het zeewater nabij de getroffen kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan is 3.355 keer zo veel radioactief jodium-131 als de wettelijk toegelaten norm gedetecteerd.

In het zeewater nabij de getroffen kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan is 3.355 keer zo veel radioactief jodium-131 als de wettelijk toegelaten norm gedetecteerd.

Dat heeft het Japanse agentschap voor nucleaire en industriële veiligheid (NISA) bekendgemaakt.

Het gaat om de hoogste concentratie ontdekt in het zeewater sinds de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Een en ander doet vrezen dat radioactief water uit de reactoren, waar splijtstofstaven gedeeltelijk zijn gesmolten, in de Stille Oceaan is gelekt.

Woordvoerder Hidehiko Nishiyama van het NISA benadrukte volgens persagentschap Kyodo wel dat het vervuilde zeewater geen onmiddellijk risico voor de volksgezondheid vormt, omdat er niet gevist wordt binnen een straal van 20 kilometer rond de kerncentrale. Ook zouden radioactieve deeltjes aanzienlijk verdund zijn tegen de tijd dat ze worden geconsumeerd door marineleven en daarna door mensen.

Ook in Seoul en zeven andere plaatsen in Zuid-Korea werden dinsdag sporen aangetroffen van radioactief jodium. Het Koreaanse Agentschap voor Nucleaire Veiligheid (KINS) vermoedt dat het afkomstig is van het kernongeluk in Fukushima.

Ziek

Tepco, dat de kerncentrale uitbaat, meldt woensdag dat de ceo van het bedrijf dinsdag is opgenomen in het ziekenhuis. Masataka Shimizu (66) zou lijden aan een verhoogde bloeddruk en duizeligheid.

Shimizu werd al ziek op 16 maart, vijf dagen na de ramp, waarop hij een week rust nam. Hij werd in de pers veel bekritiseerd vanwege zijn afwezigheid sinds het begin van de crisis.

(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content