Hof van Cassatie bevestigt veroordeling ‘Italiaanse G8-politie’

© Reuters

Elf jaar na het politiegeweld op activisten tijdens de G8-conferentie in Genua, heeft het Italiaanse Hof van Cassatie de veroordeling van de verantwoordelijke politieofficieren bevestigd.

De beslissing van het Italiaanse Hof van Cassatie betekent het einde van een rechtszaak van lange adem. Na een eerste proces en een proces in beroep, heeft het hoogste Italiaanse hof uiteindelijk een definitieve beslissing genomen, die echter veel lichter uitvalt dan het eerdere oordeel van het Hof van Beroep. Dat melden verschillende Italiaanse kranten.

Lichte straffen

Na het eerste proces in 2008 werden 25 betrokken officieren vrijgesproken. Na het beroep in 2010 werden ze veroordeeld voor slagen en verwondingen, smaad en knoeien met bewijzen. De eerste twee aanklachten waren ondertussen al verjaard. Voor vijftien officieren bleef enkel de aanklacht voor knoeien met bewijzen behouden.

Door de verjaring zijn de straffen sterk verwaterd. Geen enkele veroordeelde krijgt meer dan vijf jaar cel, en de Italiaanse wetgeving voorziet dat korte celstraffen niet uitgevoerd worden. Niemand moet dus zijn tijd uitzitten. Sommige hooggeplaatste officieren zullen wel voor vijf jaar geschorst worden. Ondanks de lichte straffen zijn de magistraten tevreden. “Deze uitspraak is een tsunami, een aardbeving”, stelde Enrico Zucca, een van de magistraten.

Grote namen Onder die hooggeplaatste officieren is er Francesco Gratteri, de baas van de nationale recherche die onder andere het onderzoek naar de bomaanslag in Brindisi onderzocht. Een andere grote naam is Giovanni Luperi, officier bij de Italiaanse inlichtingendienst.

“De schorsing gaat meteen in, dus Luperi en Gratteri moeten morgen niet gaan werken”, verklaarde Ezio Menzione, advocaat van de activisten. “Het Hof heeft beslist dat de officieren wel op de hoogte moeten geweest zijn van wat er toen gebeurd is.”

‘Ergste inbreuk op democratie in Westers land’

Amnesty International noemde het politiegeweld “de ergste inbreuk op democratische rechten in een Westers land sinds de Tweede Wereldoorlog.” Desondanks gaat niemand de cel in, iets wat een getroffen journalist betreurt. “Dit is inderdaad een historisch uitspraak en ik ben tevreden. Maar ze probeerden mij te vermoorden en niemand gaat de cel in? Is dit dan gerechtigheid?” vraagt Mark Covel zich af. Na de aanval van de politieagenten had hij acht gebroken ribben, een klaplong en lag hij een tijd in coma.

Raid op school

In de nacht van 21 juli 2001 vielen ongeveer 400 politieagenten een school binnen in Genua, waar activisten en journalisten overnachtten. De agenten deelden rake klappen uit en verstopten twee molotovcocktails om de inval te rechtvaardigen. Aanwezigen die zich verzetten, werden gearresteerd en opnieuw geslagen.

Er vielen 63 gewonden en 93 mensen werden gedurende drie dagen onwettig opgesloten, zonder familie of vrienden te kunnen verwittigen. Een dag voor de inval overleed ook al Carlo Giuliani, een Italiaanse activist, toen de carabinieri met scherp schoten op betogers tijdens rellen. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content