Hoeveel kostte de zoektocht naar de vermiste Boeing 777 tot nog toe?

09/04/14 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 passagiers aan boord wordt de duurste zoektocht in de geschiedenis van de luchtvaart.

Hoeveel kostte de zoektocht naar de vermiste Boeing 777 tot nog toe?

© Reuters

Een maand na de verdwijning van vlucht MH370 met 239 inzittenden van Malaysia Airlines wordt nog steeds gezocht naar het wrak van de Boeing 777. De akoestische signalen die onlangs werden opgevangen zijn hoopgevend en de reddingswerkers denken dat het wrak 'binnen enkele dagen' kan worden gelokaliseerd.

Honderden miljoenen

Maar hoeveel kostte de zoektocht naar het vliegtuig tot nu toe eigenlijk al? Volgens een nieuw rapport loopt het kostenplaatje nu al op tot zo'n 32 miljoen euro. En dat bedrag zal voor het einde van de zoektocht tot in de honderden miljoenen oplopen.

Dit wordt dus ongetwijfeld de duurste zoektocht in de geschiedenis van de luchtvaart met 26 verschillende landen die vliegtuigen, schepen, onderzeeërs en satellieten leveren.

Het bedrag van 32 miljoen omvat enkel nog maar de uitgaven van de Verenigde Staten, China, Australië en Vietnam. De uitgaven van de andere 22 landen werden nog niet berekend. Australië droeg tot dusver het meeste bij aangezien het land de leiding heeft in de zoektocht in de zuidelijke Indische Oceaan.

'Internationaal burgerschap'

Volgens de Australische premier Tony Abbot is het maar normaal dat Australië deze kost draagt. 'Het is een daad van internationaal burgerschap', aldus de premier. 'Op een bepaald moment zal er een berekening moeten worden gemaakt, maar desalniettemin zijn we blij dat we zo behulpzaam mogelijk kunnen zijn ten aanzien van alle landen die betrokken zijn.'

Ter vergelijking: tijdens deze zoektocht werd in één maand tijd al meer geld uitgegeven aan de zoektocht dan aan de twee jaar durende zoektocht naar het vliegtuig van Air France dat in 2009 in de Atlantische Oceaan crashte.

Onze partners