Hoe zal Poetin zijn legitimiteit bevestigen, nu hij geen Krim meer kan annexeren?

© BelgaImage
Jeroen Zuallaert

Aan de start van Poetins vierde ambtstermijn staat Rusland meer geïsoleerd dan ooit.

Wat plechtstatigheid betreft, hebben de Russen bij het organiseren van inauguraties geen lessen te krijgen. Terwijl de fine fleur van het overheidsapparaat reikhalzend present tekende in de grote hal van het Kremlin toonde de Russische televisie hoe Vladimir Poetin in zijn kantoor zijn pen neerlegde, zijn jasje aantrok en aan een eenzame wandeling begon. Doodgemoedereerd beende de president minutenlang door de desolate gangen en traphallen van het Kremlin, naar zijn limousine.

Ook voor Rusland dreigt aan de start van Poetins vierde ambtstermijn de eenzaamheid. Sinds de mislukte moordpoging op voormalig dubbelagent Sergej Skripal beramen Europa en Amerika nieuwe sancties. Pogingen tot toenadering, zoals de Belgische premier Charles Michel (MR) eind januari nog ondernam, kunnen waarschijnlijk terug naar af.

Ostentatief machtsvertoon is een basispremisse van Poetins politiek

Al achttien jaar bestaat de strategie van Poetin erin geen teken van zwakte te tonen. Ostentatief machtsvertoon is een basispremisse van Poetins politiek. Of hij nu een oorlog in Tsjetsjenië begint om terroristen ’tot op de plee’ te achtervolgen, ngo’s de duimschroeven aandraait of via cyberaanvallen en sociale media verkiezingen probeert te beïnvloeden: er komt weinig subtiliteit bij te pas. Die brute aanpak heeft deels met onverschilligheid en incompetentie te maken, maar ook met strategie: de meest drieste pestkop heeft doorgaans weinig te vrezen van zijn klasgenootjes.

Tegelijk is die houding op lange termijn onhoudbaar. In Syrië zit het Russische leger stilaan op zijn tandvlees. Sinds de intrede in de Syrische oorlog verloor Rusland al achttien gevechtsvliegtuigen. Slechts twee daarvan werden neergehaald, de rest crashte door technische problemen. Door de slabakkende economie moest Rusland het veiligheidsbudget in 2017 inkrimpen met maar liefst 20 procent. Ondertussen ondernemen de inlichtingendiensten al enkele weken knullige pogingen om de berichtendienst Telegram te blokkeren, tot nu toe zonder succes.

Hoe zal Poetin zijn legitimiteit blijven vestigen, nu er geen Krim meer is die geannexeerd kan worden om de nationalistische hartstocht op te wekken? Hoe kan hij zijn erfenis vrijwaren voor het harde oordeel van de geschiedenis?

De president zou zich natuurlijk ook kunnen bedenken, en er over zes jaar toch nog een vervolg aan breien. De domeinnaam Putin2024.ru staat al enkele maanden geregistreerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content