Hoe wordt een land een land?

08/07/11 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Vandaag heeft de wereld er een land bij, nu Zuid-Sudan onafhankelijk is geworden na het referendum daarover in januari. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Hoe wordt een land een land?

© Belga

Een land heeft enkele zaken nodig om echt een land te zijn. Volgens de BBC zijn dat onder andere identiteitskaarten, een munt, postzegels, een domeinnaam op het internet en een degelijke voetbalploeg, uiteraard.

Het land dan echt doen draaien, daar zorgen een grondwet, instellingen en, zeker in het geval van (Zuid-)Sudan, een overzees charmeoffensief voor.

Een echte natie omvat dus een hele resem zaken en onderstaande moeten daar ook zeker bij, vindt de BBC.

Een volkslied
Belangrijk: zorg dat het volkslied klaar is op de grote Onafhankelijkheidsdag. En maak dat iedereen de tekst kent. In een democratische bui nodigde de Zuid-Sudanese regering iedereen uit een poging te wagen om het nieuwe volkslied te schrijven.

Het winnende nummer - gecomponeerd door studenten - breekt met de militaire stijl van het Sudanese volkslied. Een vrolijk deuntje begeleidt de tekst over geloof in God, euforie over het einde aan decennia van onderdrukking en een ode aan de martelaren die omkwamen in de strijd voor vrijheid. Zangers trokken het land rond, zodat iedereen vandaag zeker juist kan meezingen.

Een munt
De kans voor elke nieuwe natie om haar helden te loven en met haar verwezenlijkingen te pronken. Maar in tegenstelling tot het volkslied, is de munt - de Zuid-Sudanese Pond - nog niet klaar.

De leden van het comité die werken aan het ontwerp stelden voor om alvast John Garang, de overleden leider van het Sudan People's Liberation Army (SPLA), een plaatsje te gunnen. Het volk geeft echter de voorkeur aan historische en culturele symbolen. Politici zijn vergankelijk, vinden ze. En dat geldt niet voor die zaken die het volk werkelijk bijeen brengen.

Een zitje bij de VN
Een zitje veroveren kan voor Zuid-Sudan wel eens op een stoelendans uitdraaien. Dat zegt VN-correspondent van de BBC Barbara Plett: de zaal waarin de Algemene Vergadering samenkomt, is namelijk vol.

En dus discussiëren ingenieurs nu over het al of niet bijzetten van een bureautje voor Zuid-Sudan. De vragen die daarbij gesteld worden: hoeveel gaat dat kosten en, belangrijker, zal dat nieuwe bureautje het elektrische systeem om te stemmen niet verstoren. Of nog: is het wel de moeite dat nog allemaal te doen? Want volgend jaar wordt de Algemene Vergadering, of toch haar vergaderzaal, gerenoveerd.

Een oplossing kan zijn de Palestijnse permanente waarnemingsmissie en de Heilige Stoel opnieuw naar de zijlijn te sturen. Daar stonden ze vroeger, als enige twee niet volwaardige VN-leden. In dat geval zal de rest een plaats moeten opschuiven, want iedereen zit in de volgorde van het Engelse alfabet. Welke plaats Soedan zal innemen, hangt dan af van welke naam ze gebruikt: 'Republic of South Sudan' of 'South Soudan'. Afhankelijk van die keuze zit het naast de 'Republic of Moldova' of 'South Africa'.

Een domeinnaam op internet Eens lid van de VN, krijgt een natie van de ISO (Internationale Organisatie voor Standaardisatie) landcodes. Een code van twee letters is voor internetadressen, een drielettercode voor identiteitskaarten en identificatie van de munt op de internationale markten.

De nieuwe staat in kwestie kan een domeinnaam samenstellen met letters uit haar officiële naam. Maar .su heeft de Sovjet-Unie ingepikt en .sd is al van Sudan. Volgens een ambtenaar viel de keuze uiteindelijk op .ss.

En hoewel hen werd uitgelegd dat in dat geval in Europa wel eens de link met de nazi's kan gelegd worden, hebben ze toch de aanvraag ingediend. Experts menen echter dat het onwaarschijnlijk is dat die domeinnaam goedgekeurd wordt.

Een hoofdstad Elke natie droomt van een moderne hoofdstad, maar Zuid-Sudan heeft daar pas echt reden toe. De nieuwste hoofdstad van de wereld, Juba, ligt aan de oever van de Witte Nijl. Maar daar is ook alles mee gezegd: er is een compleet gebrek aan infrastructuur. Dus geen stroom, water of riolering.

Sportief succes

De nieuwe voetbal- en basketbalploeg van Zuid-Sudan wachten beiden dan wel op de renovatie van hun stadions, ze hebben al getraind. De voetbalploeg deed dat op braakliggend terrein tussen de geiten, de basketploeg oefende op een netbalpleintje van een meisjesschool, weet Peter Martell, BBC-correspondent in Juba.

Toch zijn de verwachtingen hooggespannen: Zuid-Soedan wil meedoen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Op de atleten rust ook de hoop om een nationaal gevoel te creëren dat de spanningen tussen de stammen kan wegnemen. (BBC/SD)

Lees meer over:

Onze partners