Hoe rijk zijn de presidentskandidaten? Van schuldenaar Walker tot miljardair Trump

25/08/15 om 03:16 - Bijgewerkt om 10:26

The Wall Street Journal deed een poging om het fortuin van de 12 kansrijkste presidentskandidaten te bepalen. Dat gaat van iemand die diep in de schuld zit, Scott Walker, tot miljardair Donald Trump. Aan Republikeinse kant is het volgens de krant wellicht de rijkste voorverkiezing ooit.

Hoe rijk zijn de presidentskandidaten? Van schuldenaar Walker tot miljardair Trump

De armste naast de rijkste - Scott Walker en Donald Trump tijdens het eerste debat tussen Republikeinse presidentskandidaten © REUTERS

De financiële krant The Wall Street Journal geeft het overzicht van arm naar rijk.

12) Scott Walker, de Republikeinse gouverneur van Wisconsin, en tot de Trump-tsunami prominent in de peilingen, zit helemaal in de put van de rangschikking. Als enige kandidaat zit hij een behoorlijk stuk onder nul. Volgens de krant staat hij voor tienduizenden dollar in het rood, en zou hij op dit ogenblik een schuld op zijn creditcard afbetalen aan 30 procent intrest. Daar bovenop komen nog eens de studieleningen voor zijn kinderen. De Journal is niet helemaal precies maar de put van Walker kan tot 243.000 dollar diep zijn (ruim 215.000 euro).

11) De Republikeinse senator Marco Rubio zit al duidelijk boven de nul, met volgens de gemiddelde schatting, 443,509 dollar (390.000 euro), wat de krant betitelt als "minder dan het gemiddelde" voor een nationaal parlementslid, en laag voor een presidentskandidaat.

10) Op de tiende plaats komt Democraat en zelfverklaarde socialist Bernie Sanders, senator voor Vermont. Bij hem komt de gemiddelde schatting van zijn vermogen uit op 330.000 dollar (290.000 euro). Dat lijkt lager dan de schatting bij Rubio, maar de ondergrens is lager bij Rubio dan bij Sanders.

Bernie Sanders

Bernie Sanders © Belga Image

9) De libertaire Republikein Rand Paul heeft een geschat vermogen van 1,3 miljoen dollar (1,12 miljoen euro). Paul, van gegoede herkomst, werkte en werkt behalve als senator ook als oogarts.

8) Ted Cruz, de Republikeinse senator uit Texas en een favoriet van de Tea Party, is de zoon van Cubaanse ouders die in de olieindustrie enig fortuin vergaarden. Zijn vermogen wordt geschat op 3 miljoen dollar. Hij maakt daarmee, volgens The Wall Street Journal, deel uit van de top 50 procent in het parlement, "al is hij verre van de rijksten".

Een huis van 3 miljoen

7) Mike Huckabee is de vroegere Republikeinse gouverneur van Arkansas, profileert zich nu als de Republikeinse presidentskandidaat voor de armen (en voor Israël). De Journal schat zijn vermogen tussen 7 en 23 miljoen, dus gemiddeld op 15 miljoen dollar (13 miljoen euro). Toen hij in 2008 een eerste keer kandidaat voor de Republikeinse nominatie in de presidentsverkiezingen behoorde hij met "minder dan 700.000 dollar" tot de armere kandidaten. Sindsdien heeft hij geld verdiend als spreker en mediafiguur. Hij kocht een huis voor 3 miljoen dollar.

6) Ben Carson, de gepensioneerde neurochirurg die tegenwoordig goed scoort in de peilingen voor Republikeinen, heeft een geschat vermogen tussen 8 en 19,6 miljoen dollar. Carson, die 29 jaar lang werkte als neurochirurg en die als eerste een Siamese tweeling wist te scheiden, blijft les geven, en heeft een extra inkomen via boeken en lezingen. Bij die boeken onder meer Gifted Hands, zijn levensverhaal dat werd verfilmd.

Ben Carson

Ben Carson © REUTERS

5) John Kasich, met tussen 9 en 22 miljoen dollar, zit in de buurt bij mede-Republikeinen Carson en Huckabee. Kasich is momenteel gouverneur van Ohio, en hij was langdurig parlementslid, maar net voor de bankencrisis vergaarde hij zijn fortuin bij Lehman Brothers, de beruchte bank die in 2008 kopje onder ging en zo de bankencrisis mee op gang bracht.

Boeken, voordrachten, beleggingen

4) Hillary Clinton is de Democratische koploper. Haar eigen vermogen wordt geschat op 15,3 miljoen dollar (13,5 miljoen euro). Als het gemeenschappelijk vermogen met haar echtgenoot wordt opgeteld komt men op 55 miljoen dollar. Haar eigen inkomsten zijn vooral afkomstig uit boeken, beleggingen en vooral duurbetaalde voordrachten.

In tegenstelling tot haar naaste Democratische rivaal Sanders is het merendeel van de campagne van Clinton door grote schenkingen gefinancieerd. Bij Sanders is 69 procent (van in totaal nu 16,4 miljoen dollar) afkomstig van kleine schenkers. Bij Hillary is 17 procent (van (47,5 miljoen dollar aan donaties) afkomstig van kleine schenkingen.

3) Jeb Bush heeft een vermogen dat op 20,5 miljoen dollar wordt geschat. Toen hij in 2007, na twee ambtstermijnen, aftrad als Republikeinse gouverneur van Florida, werd zijn vermogen op 1,3 miljoen dollar geschat. Intussen heeft hij een vakantiehuis dat meer waard is. Hij gaf voordrachten, werkte als rijkelijk betaalde consultant, onder meer ook voor Lehman Brothers.

2) Carly Fiorina, de gewezen CEO van Hewlett-Packard, heeft een vermogen van 59 miljoen dollar (samen met haar echtgenoot, maar grotendeels op basis van haar inkomsten). Ze werd in 2005 ontslagen nadat onder haar leiding HP en Compaq samengingen, en het aandeel kelderde. Fiorina haalde in het eerste Republikeinse debat de finale niet, maar sindsdien stijgt ze in de peilingen.

Carly Fiorina

Carly Fiorina © Reuters

1) Helemaal buiten categorie staat Donald Trump op nummer 1. De Journal schat zijn vermogen ergens tussen 2,9 miljard en 10 miljard dollar. Trump zelf houdt het bij 10 miljard.

Trump heeft tot dusver 95 procent van zijn eigen campagne betaald. Hij heeft veel minder uitgegeven dat zijn naaste rivalen, maar zou, als dat nodig blijkt, bereid zijn 1 miljard van zijn eigen geld uit te geven. Vreemd genoeg is Trump tot nu de zuinigste van de topkandidaten. Hij heeft al 1,8 miljoen dollar aan uitgaven gedaan voor zijn campagne, niet eens een tiende van wat Hillary Clinton heeft uitgegeven, en ongeveer een derde van Sanders.

Onze partners