Pieter Stockmans
Pieter Stockmans
Journalist voor MO*
Opinie

23/11/16 om 14:51 - Bijgewerkt om 15:12

'Hoe Nieuw-Rechts in Europa de ideologische basis legde voor Donald Trump'

Wilders, Le Pen en De Winter steunen Trump, en dat is geen toeval. Netwerken van Europees Nieuw Rechts timmeren al sinds 1968 aan de weg. Een halve eeuw later zijn ze aan de macht in het Witte Huis en het Kremlin. 'Is volgend jaar ook West-Europa aan de beurt?' vraagt journalist Pieter Stockmans van MO* zich af.

'Hoe Nieuw-Rechts in Europa de ideologische basis legde voor Donald Trump'

© AFP

Dat Marine Le Pen en Geert Wilders zullen leren van Donald Trumps adviseur Steve Bannon is geweten. Wat minder mensen weten, is dat de conservatieve revolutie begon in Europa. Trump, Bannon en extreemrechts in de VS haalden de mosterd bij Europees Nieuw Rechts. Dat heeft dan weer sympathisanten aan het front in Oekraïne en werkt samen met ideologen uit Poetins entourage die op de Amerikaanse zwarte lijst staan wegens hun rol in de annexatie van de Krim.

Delen

'Hoe Nieuw-Rechts in Europa de ideologische basis legde voor Donald Trump'

Wij leerden Nieuw Rechts kennen aan het front in Oost-Oekraïne. Franse Oekraïnestrijders bij de pro-Russische rebellen hadden het er voortdurend over Alain de Benoist. Deze Franse filosoof is de oprichter van "Nieuw Rechts" in Europa, een conservatieve stroming die zich in de jaren '70 begon te verzetten tegen de neoliberale conservatieven.

De zogenaamde teloorgang van de Europese identiteit en tradities, het verzet tegen liberalisme en multiculturalisme, de volledige immigratiestop, het pleidooi voor de Euraziatische alliantie met Rusland, de uitvinding van de termen "eenheidsdenken" en "politiek correct": allemaal concepten vanaf 1968 gelanceerd door West-Europese Nieuw-Rechtse auteurs. Uitloper in België was het Vlaams Blok vanaf 1978.

Samen met onder andere het extreemrechtse Jobbik uit Hongarije en Aleksander Doegin, een adviseur van Poetin, namen zij deel aan conferenties van het Amerikaanse National Policy Institute. Dat is de denktank van de Amerikaanse "white supremacist" Richard Spencer.

Spencer haalde de ideeën van Europees Nieuw Rechts naar de VS. Hij liet de boeken van Doegin vertalen naar het Engels. Een Zweedse uitgeverij liet dan weer de boeken van Europese Nieuw-Rechtse auteurs als Alain de Benoist vertalen, waardoor ze konden dienen als basis voor de conferenties van het National Policy Institute.

Spencer kwam met de term Alternative Right, dat uitgroeide tot een losse beweging van activisten die een kruistocht voeren tegen de multiculturele samenleving en het links-liberale "politieke correcte denken".

Delen

'De gelijkenissen tussen het discours van Steve Bannon en dat van de Hongaarse premier Viktor Orban zijn treffend.'

Tot dan gebeurde alles min of meer in de marge. Maar dan: enter Donald Trump. Zijn campagneleider Steve Bannon haalde Alternative Right uit de marge en populariseerde hun standpunten op één van de drukst bezochte nieuwssites van de VS: Breitbart. In zijn tussenkomsten op conferenties verwijst Bannon naar auteurs binnen Europees Nieuw Rechts.

Toen Trump vorig jaar zijn kandidatuur voor president van de Verenigde Staten aankondigde, kreeg hij al snel de steun van Alternative Right en figuren binnen Nieuw Rechts. Bannon gaf Geert Wilders (PVV) en Nigel Farage (UKIP) een platform op Breitbart en haalde hen naar de Republikeinse Conventie in de VS om de kandidatuur van Trump te steunen.

Na zijn verkiezing tot president benoemde Trump Bannon tot raadgever in zijn toekomstig kabinet. Breitbart zal actief worden in Europa, om Marine Le Pen (FN) en Geert Wilders aan verkiezingsoverwinningen te helpen. En zo is de cirkel rond: Europees Nieuw Rechts inspireert Amerikaans extreemrechts en via mediamagnaat Bannon komt de stroming het Witte Huis binnen, waarna ze samen met vernieuwde kracht terugkeren naar Europa.

Farage trok na Trump's overwinning onmiddellijk naar de Trump Tower. Marion Maréchal-Le Pen (FN) was de afgelopen dagen in het Russische parlement en sprak er met parlementsleden over de erkenning van de annexatie van de Krim. Matteo Salvini (Lega Nord) had tegelijkertijd in Moskou een onderhoud met Aleksander Doegin. Filip De Winter was afgelopen mei al op een congres van het extreemrechtse American Renaissance, dat blanke suprematie predikt. De gelijkenissen tussen het discours van Steve Bannon en dat van de Hongaarse premier Viktor Orban zijn treffend. De Nieuw-Rechtse netwerken verklaren wat er achter al dit nieuws schuilt.

Lees hier de longread die journalist Pieter Stockmans over Nieuw Rechts schreef voor MO*: Trump brengt Europees Nieuw Rechts in het Witte Huis. Wordt vervolgd in 2017?

Onze partners