Hoe IS met vallen en opstaan terreurnetwerk in Europa uitbouwde en verfijnde

Abdelhamid Abaaoud, in een niet gedateerde foto die het IS-tijdschrift Dabiq publiceerde © REUTERS
Rudi Rotthier

Voor zover bekend werd op 3 januari 2014 voor het eerst een terrorist van Islamitische Staat op Europese bodem tegengehouden. De New York Times toont in een overzicht hoe de operaties steeds gesofisticeerder werden.

Op die derde januari hield de Griekse politie, op een kilometer op 7 van de Turkse grens, een taxi tegen waarin de 23-jarige Fransman Ibrahim Boudina zat. Hij keerde terug uit Syrië, had 1.500 euro op zak, naast een Frans document: “Hoe zelf bommen te maken in de naam van Allah”.

Hij stond niet geseind, en de Grieken zagen zonder internationaal aanhoudingsbevel onvoldoende reden om de jongeman te arresteren. Ze verwittigden de Fransen, die de genaamde Boudina al volgden. Samen met 21 kompanen die in een moskee in Cannes geradicaliseerd waren.

Enkele weken later kreeg zijn moeder een telefoontje uit Syrië, waaruit bleek dat haar op “op missie gestuurd” was. Kort daarna, op 11 februari 2014, ging de Franse politie over tot de arrestatie van Boudina. Men vond 600 gram TATP, verspreid over drie blikjes Red Bull.

TATP is het grillige explosief dat bij de aanslagen in Parijs en Brussel werd gebruikt.

Sindsdien zijn er nog minstens 20 terroristen Europa ingekomen, aldus de Times in hun overzicht, alle Franstalig, meestal Fransen en Belgen, sommigen ook afkomstig uit gewezen Frans kolonies in Noord-Afrika, die aanslagen beraamden.

Joods Museum

Een van hen was Mehdi Nemmouche, die in mei 2014 het vuur opende op het Joods Museum in Brussel en vier mensen doodde. Men vond een IS-vlag in zijn bezit, maar, schrijft de Times, de Belgische procureur Ine Van Wymersch ontkende in eerste instantie het verband met die organisatie. “Hij handelde wellicht alleen”, verklaarde ze.

Volgens een 55 pagina’s tellend rapport dat de Franse politie na de aanslagen in Parijs opstelde, had Nemmouche in de weken voor zijn aanslag een 24 minuten durend gesprek gevoerd met de Belg Abdelhamid Abaaoud, die een spil was voor buitenlandse terreurdaden van IS, en die ook werd omschreven als het brein achter de aanslagen in Parijs – hij kwam enkele dagen na die aanslagen om het leven in Saint-Denis. Volgens Franse bronnen was Abaaoud de belangrijkste rekruteerder van IS-terroristen die naar Europa werden uitgestuurd. Hij werd ook beschouwd als het brein achter de mislukte aanslagen van de cel in Verviers, en in de Thalys.

Mehdi Nemmouche
Mehdi Nemmouche© BELGA

Een van zijn rekruten, beschrijft de Times, was Reda Hame, die in juni 2015 naar Syrië trok om Bashar al-Assad te bestrijden en binnen de week door Abaaoud werd weggehaald voor de terreuroperaties in Europa. Hame had technologiestudies achter de rug. Hij werd snel teruggestuurd, na goed een week opleiding, met strikte instructies en met een USB-stick waarop CCleaner, een programma om de gebruiksgeschiedenis van een computer uit te wissen, en TrueCrypt, een encryptieprogramma om communicatie te verbergen.

Ontstekingsmechanismen

Hij moest de toerist uithangen in Istanboel, vervolgens de toerist uithangen in Tsjechië. Hij zou ook in Amsterdam en Brussel verblijven alvorens naar Frankrijk terug te keren, waar hij een niet vooraf gespecifieerd ‘soft target’ zou aanvallen. In elke stopplaats moest hij een simkaart kopen en bellen naar een Turks nummer van Abaaoud, waar het signaal zou rinkelen zonder dat werd opgenomen. Zo kon Abaaoud de progressie volgen.

Een Spaanse rekruut die samen met Hame op pad werd gezet, werd echter gearresteerd, verklikte de naam van Reda Hame, die in augustus vorig jaar werd gearresteerd.

De reismethode was al een eind meer geraffineerd dan anderhalf jaar eerder met Ibrahim Boudina.

Ook op een ander punt had IS de techniek verfijnd. Boudina wist zelf TATP te produceren, maar had nog geen ontstekingsmechanisme om zijn gevulde blikjes gecontroleerd te laten ontploffen. Tegen de aanslagen in Parijs hadden de terroristen die ontsteking, met tijdsmechanismen, met vuurwerkontststekers, onder de knie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content