Hoe het conflict in Oekraïne de Belgische fruit- en groentemarkt beïnvloedt

21/03/14 om 17:19 - Bijgewerkt om 17:41

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland kan ernstige gevolgen hebben voor de Belgische groente- en fruitsector. 'Wij hopen datpolitici blijven kiezen voor diplomatieke oplossingen en het dreigen met handelssancties achterwege laten', aldus de Boerenbond.

Hoe het conflict in Oekraïne de Belgische fruit- en groentemarkt beïnvloedt

Markt op de Krim © Reuters

Een bekoeling van de handelsrelaties met Rusland als gevolg van de gebeurtenissen in Oekraïne, zou enorme gevolgen hebben voor de Belgische fruit- en groentesector. Dat schrijft de Boerenbond in haar blad Boer & Tuinder.

"Wij hopen dan ook dat de politici in het conflict rond Oekraïne blijven kiezen voor diplomatieke oplossingen en het dreigen met handelssancties zo veel mogelijk achterwege laten. Voor de groente- en fruitsector komen er cruciale weken aan. Onze groente- en fruitsector is, zeker de komende maanden, sterk op Rusland aangewezen", aldus Luc Vanoirbeek, consulent bij de Boerenbond, in Boer & Tuinder.

De omzet van de groenten daalde tijdens de eerste twee maanden van 2014 met 21 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit als gevolg van de hogere productie en dalende consumptie in België en in het buitenland.

Sanctielijst

Intussen hebben de Europese leiders twaalf namen aan hun sanctielijst toegevoegd na de Russische annexatie van het (voormalige) Oekraïense schiereiland de Krim. Behalve vicepremier Dmitri Rogozin staan er nog enkele andere invloedrijke Russen uit politieke en militaire middens op de lijst, net als twee personen uit de Krim zelf. Oligarchen worden niet geviseerd.

Rusland heeft de beschuldiging van het Westen voor de annexatie van de Krim van de hand gewezen. "Ik denk dat dit een belediging is voor de burgers van de Krim, die in ruime mate hun onvervreemdbaar recht op zelfbestemming hebben benut", zei minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in Moskou.

"Deze vreugde, dit echt geluk - het is onmogelijk om dat te faken, onmogelijk om dat in te studeren, onmogelijk om dat te ensceneren", zei Lavrov. Anders dan het Westen, dat van een annexatie - dus van een gewelddadige en tegen het volkenrecht indruisende toe-eigening - spreekt, noemen de Russen de aanhechting van de Krim een hereniging. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners