Hoe gevaarlijk is het moslimterrorisme in Europa?

10/01/14 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:25

Bron: Knack

Bart De Wever (N-VA) waarschuwde in een televisie-interview voor het moslimextremisme. 'We hebben het salafisme onderschat. Het is nochtans de ergste gesel sinds Hitler en Stalin.' Interpol, de internationale organisatie die politieorganisaties ondersteunt, geeft een ietwat genuanceerder beeld.

Hoe gevaarlijk is het moslimterrorisme in Europa?

Terroristische aanslag in Madrid op 11 maart 2004 © Reurters

Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, waarschuwde afgelopen weekend voor het moslimextremisme. 'We hebben het salafisme veronachtzaamd en onderschat. Het is nochtans de ergste gesel sinds Hitler en Stalin. De aanhangers zaaien overal verderf, terreur en dood', zei hij in Het Nieuws op VTM.

'Aanslagen in Rusland, moorden op politici in Nederland... De vraag is wanneer erbij ons effectief iets gebeurt.'

Afscheidingsbeweging

Het jaarlijkse rapport over terrorisme van Interpol, de internationale organisatie die politieorganisaties ondersteunt bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit, geeft een genuanceerder beeld. Uit de cijfers blijkt dat erin 2012 in Europa in totaal 437 uitspraken in terrorismeprocessen waren, waarvan er 278 als separatistisch geïnspireerd werden bestempeld, 95 als religieus, 59 als links georiënteerd, terwijl vijf geen label kregen.

Ook in de vorige jaren werden de meeste gerechtelijke uitspraken in verband gebracht met separatistisch terrorisme. Dat was vooral het geval in Spanje (met de Baskische bevrijdingsbeweging ETA), gevolgd door Frankrijk (met het Front de Libération Nationale de la Corse).

Religieus terrorisme

In Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden en België waren er alleen maar rechtszaken over religieus terrorisme. Gemiddeld kreeg een religieus geïnspireerde dader zes jaar celstraf. De pleger van een separatistische aanslag mocht gemiddeld op negen jaar gevangenis rekenen, de links- extremisten op acht jaar.

Onze partners