Hoe gevaarlijk is Afghanistan? 10 feiten

Afghaanse jongens voetballen in Kabul © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het aantal Afghanen dat gedwongen werd teruggestuurd lag in 2013 drie keer hoger dan in 2012. Al betwist Vluchtelingenwerk Vlaanderen de veiligheid in het land. Volgens de Verenigde Naties blijft ‘veiligheid de grootste uitdaging.’

In 2013 zijn 46 Afghanen gedwongen teruggestuurd, dat is drie keer meer dan in 2012. Volgens Vreemdelingenzaken worden de uitwijzingen niet bewust opgevoerd. ‘Een schande’, zegt Vluchtelingenwerk-directeur Els Keytsman. ‘De mensen die vrijwillig wilden terugkeren, zijn al vertrokken. Dan is het logisch dat alleen zij nog overblijven die gedwongen moeten worden teruggestuurd’, reageert het kabinet-De Block in De Standaard.

1. Afghanistan is een van de meest vrouwonvriendelijke landen ter wereld. Volgens cijfers van het Afghaanse mensenrechtencommissariaat AIHRC is geweld tegen vrouwen tussen maart en september 2013 met 25 procent toegenomen. Uit protest tegen hun miserabele leven steken steeds meer Afghaanse vrouwen zichzelf in brand. De Nederlandse omroep NOS meldt dat in het ziekenhuis van Herat op de brandwondenafdeling een recordaantal vrouwen binnengebracht is.

2. Het aantal kinderen in Afghanistan dat met verschijnselen van ernstige ondervoeding in het ziekenhuis belandt, is in 2013 met de helft gestegen ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties (VN).

3. De gemiddelde levensverwachting in Afghanistan bedraagt 49. In België lag die voor 2011 op 80.4 jaar.

4. De toegang tot elektriciteit ligt bijna nergens zo laag als in Afghanistan. In 2007 had slechts zeven procent van de bevolking toegang tot elektriciteit. Toch is verbetering in zicht. In vijf jaar tijd is dat cijfer gestegen tot 30 procent, meldt de VN.

5. Ongeveer de helft van de kinderen gaat niet, of verlaat vroegtijdig, naar school (54.6%). Onder het bewind van de Taliban werden alle meisjesscholen gesloten. Ondertussen is er een trage inhaalbeweging ingezet. Al varieert de toegang tot onderwijs nog erg van regio tot regio.

6. Afghanistan staat op de vijfde plek in de top 10 van landen met de meeste christenvervolging. In theorie zou de Afghaanse regering de vrijheid van godsdienst moeten beschermen, maar in de praktijk gebeurt dit niet. Extremistische moslims hebben nog steeds veel invloed op de samenleving.

7. Zelfgemaakte landmijnen en bermbommen vormen de voornaamste oorzaak van burgerslachtoffers in Afghanistan (35 procent). In de eerste helft van 2013 kwamen 443 mensen om het leven en raakten 917 anderen gewond bij ontploffingen van landmijnen. Dat is een derde meer dan in dezelfde periode in 2012.

8. Polio, de ziekte die bij kinderen tot verlamming kan leiden, is nog endemisch in drie landen waaronder Afghanistan. In het land wordt wel hard ingezet op het inenten van kinderen.

9. Tegen eind 2014 moet het overgrote deel van de 100.000 NAVO-soldaten in Afghanistan het land verlaten hebben, maar waarnemers vrezen echter dat de Afghaanse troepen niet in staat zijn om te zorgen voor nationale veiligheid. Sinds enkele jaren boeken de Talibanrebellen namelijk opnieuw winst op het terrein.

10. Afghanistan overweegt om overspel opnieuw te bestraffen door publieke steniging. Dat liet Human Right Watch enkele maanden geleden weten. Een justitiewerkgroep heeft de herinvoering opgenomen in een reeks voorstellen om het strafrecht te hervormen.

De presidentsverkiezingen van april 2014 zullen een belangrijke test zijn voor het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content