Hoe Faisal Shahzad bijna de VS kon ontvluchten

05/05/10 om 11:43 - Bijgewerkt om 11:43

Faisal Shahzad, de verdachte van de mislukte aanslag op Times Square in New York, is dinsdag officieel beschuldigd van terrorisme. Uit nieuwe details over zijn arrestatie blijkt dat de man er maandagnacht ei zo na in geslaagd was het land te verlaten.

Hoe Faisal Shahzad bijna de VS kon ontvluchten

© Reuters

Hoewel Shahzads naam maandagochtend al op de 'no-fly'-lijst van de regering werd geplaatst, kon hij diezelfde dag bij luchtvaartmaatschappij Emirates nog een ticket kopen voor een vlucht naar Dubai.

Hij raakte 's avonds zelfs door de veiligheidscontroles op de luchthaven John F. Kennedy.

Pas 30 minuten voor zijn vlucht naar Dubai zou vertrekken, vonden agenten de naam van Shahzad op de passagierslijst.

De Amerikaan van Pakistaanse afkomst zat al op het vliegtuig op weg naar de startbaan, toen het toestel werd teruggeroepen en hij werd opgepakt.

Autobom

Shahzad had recent de Nissan Pathfinder gekocht die zaterdagavond geladen met explosieven werd achtergelaten op Times Square in New York.

Toen getuigen rook zagen opstijgen uit de wagen, werd de omgeving ontruimd. De politie kon de bomauto ontmantelen.

Opleiding

De man is dinsdag officieel beschuldigd van terrorisme. Volgens de autoriteiten heeft hij zijn betrokkenheid bij de mislukte aanslag toegegeven. Hij zou in Pakistan een opleiding hebben gekregen om explosieven te gebruiken.

Shahzad werd vorig jaar in de VS genaturaliseerd, maar is afkomstig uit Pakistan. De VS werken naar verluidt nauw met Pakistan samen in het onderzoek naar de mislukte aanslag.

Lees meer over:

Onze partners