Hoe één foto het leven van een vluchteling volledig kan veranderen

01/09/15 om 10:50 - Bijgewerkt op 02/09/15 om 11:19

Terwijl Europese politici de harde lijn tegenover asielzoekers verder aanscherpen, zetten burgers zelf solidariteitscampagnes op touw. Een ontroerende foto of pakkend verhaal blijkt vaak de trigger om in actie te schieten.

Afgelopen week maakte de wereld kennis met Abdul Halim. De Syrische vluchteling in Libanon ontroerde doordat hij balpennen trachtte te verkopen terwijl zijn slapende dochter op zijn schouder rustte.

Het was de IJslandse fotograaf Gissur Simonarson die Halim opmerkte en het gevoelige beeld op camera vastlegde, waarna hij de foto deelde op zijn veelgevolgde Twitteraccount. Hij vroeg of iemand de man kende en zo ging de bal aan het rollen.

Vluchtelingen in Yarmouk, nabij Damascus.

Vluchtelingen in Yarmouk, nabij Damascus. © Reuters

Halim bleek een alleenstaande vader te zijn met een dochter van 4 en een 9-jarige zoon. Hij woonde in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk nabij de hoofdstad Damascus. Maar toen die plek onder vuur werd genomen, moest hij vluchten zodat hij in Libanon terechtkwam. Om zijn gezin te kunnen onderhouden, verkoopt hij nu spullen op straat.

Nog geen vier dagen nadat de foto op sociale media werd geplaatst, is Halim ongeveer 143.000 euro rijker. Simonarson richtte namelijk een crowdfunding-campagne op met als doel om binnen de vijftien dagen 5.000 dollar op te halen. Maar die kaap werd al binnen het half uur overschreden.

'Iedereen wil helpen', vertelt Simonarson aan de Volkskrant. Uit meer dan 100 verschillende landen werd al geld gedoneerd. Vooral de Verenigde Staten en Groot-Brittannië blijken gul te zijn.

'Nog nooit zo ontroerd door een beeld'

Terwijl Britse politici de harde lijn tegen asielzoekers nog verder aanscherpen, blijkt de solidariteit onder de bevolking groot. Al blijft het opmerkelijk dat de burger daarvoor eerst nood heeft aan een ontroerende foto of verhaal. Want Abdul Halim is niet de eerste vluchteling die 'harten veroverd' door het onderwerp te zijn van een pakkende foto.

Ook de foto van fotograaf Daniel Etter, waarop een Syrische vader huilt terwijl hij zijn kinderen omarmt op het strand van Kos, verspreidde zich razendsnel viraal. 'Ik ben nog nooit zo ontroerd geweest door een beeld', vertelde Etter nadien.

Op Twitter had hij bovendien een niet mis te verstane boodschap voor migratiecritici: 'Aan zij die migranten online aanvallen: kijk naar deze man, op de vlucht voor de oorlog in Syrië, zijn kinderen in zijn armen. En denk nog eens na.'

De man op de foto is Laith Majid, afkomstig uit de Syrische stad Deir ez-Zor. Zijn gezin, belaagd door de bombardementen van het Syrische leger, rebellengroepen én IS, hoopt een nieuw leven te kunnen opbouwen in Duitsland.

Reistas

Dat één foto bepalend kan zijn voor de toekomst van een persoon, bewezen ook de beelden gemaakt door Georgi Licovski, een ervaren oorlogsfotograaf. Daarop is te zien hoe ouders een zwaar gehavende jongentje meedragen in een reistas. De familie was via Macedonië onderweg naar West-Europa.

'De jongen was zwaar verminkt aan zijn benen, armen, handen, voeten, hals en gezicht. Stappen was zo goed als onmogelijk door de verwondingen', aldus Licovski. 'Het was behoorlijk zwaar om deze foto's te maken, nadien moest ik een pauze inlassen.'

Ook de Belgische Bram Vromans kon het leed niet aanzien zonder iets te ondernemen. Via Facebook startte hij een crowdfunding op onder de naam 'maketheboyhappy'. Op dit moment is de jongen vermoedelijk nog in Hongarije en zoekt Vromans naarstig naar een opvangplaats voor het gezin in ons land.

Lees meer over:

Onze partners