Hoe de banden tussen de VS en Turkije ontdooien in het tijdperk-Trump

Erdogan en Trump © Reuters

Op de veiligheidsconferentie in München halen Turkije en de Verenigde Staten de banden aan. Vicepresident Mike Pence wil alvast ‘een nieuwe start’ nemen. Dat zal nodig zijn.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft aan de Turkse premier Binali Yildirim bevestigd dat zijn administratie ‘een nieuwe start’ wil wat betreft de relaties tussen Washington en Ankara. Dat berichten Turkse media zondag.

Volgens televisiezender NTV zei Pence een en ander tijdens een onderhoud zaterdag met Yildirim in de marge van de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. Yildirim op zijn beurt verklaarde dat de uitwijzing van imam en predikant Fethullah Gülen ‘een nieuwe bladzijde zou kunnen omslaan’ in de relatie tussen beide landen.

Gülen, die momenteel in ballingschap in de VS woont, wordt door Ankara verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep op 15 juli. Sinds die staatsgreep zijn de banden tussen Turkije, de lidstaat met het tweede grootste NAVO-leger, en de VS stevig bekoeld. In augustus vorig jaar vroeg Ankara nog om Gülen uit te leveren, een vraag waarop de Amerikanen dus niet ingingen.

Michael Flynn, luitenant-generaal en tot voor kort topadviseur van president Donald Trump, gaf eind vorig jaar al aan dat hij Gülen zou willen uitleveren. Hoe Trump zelf tegenover de kwestie staat, is niet bekend, maar de situatie van Gülen was wel een belangrijk agendapunt tijdens het onderhoud van CIA-baas Mike Pompeo met Turks president Recep Tayyip Erdogan begin deze maand, meldde The Guardian. Dat was overigens de eerste buitenlandse reis van Pompeo.

Een andere splijtzwam is dat de Verenigde Staten steun bieden aan de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD) en haar gewapende tak, die met de Amerikanen meestrijdt tegen IS in Syrië. Volgens Turkije zijn beide organisaties zusterverenigingen van de PKK, een Koerdische onafhankelijkheidsbewegingen die door Turkije wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

Het Witte Huis liet zondag in een mededeling alvast weten dat Pence tijdens het onderhoud het engagement bevestigde van de VS ten opzichte van Turkije als strategische partner en bondgenoot in de NAVO. ‘De twee leiders hebben het ook gehad over hoe de gezamenlijke inspanningen tegen IS opgedreven kunnen worden’, luidt het voorts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content