Historisch: Barack Obama spreekt zich uit voor het homohuwelijk

09/05/12 om 22:00 - Bijgewerkt om 22:00

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich voor het eerst publiekelijk als staatsleider uitgesproken voor het homohuwelijk.

Historisch: Barack Obama spreekt zich uit voor het homohuwelijk

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich voor het eerst publiekelijk als staatsleider uitgesproken voor het homohuwelijk. Hij deed dat in een interview met televisiezender ABC.

De uitspraak van Obama mag gerust historisch genoemd worden. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president zich uitspreekt voor het homohuwelijk.

Same sex marriage is in de Amerikaanse politiek een heikel thema dat de samenleving opdeelt in twee kampen die diametraal tegenover elkaar staan. Geen ander thema heeft de Amerikaanse samenleving, zowel op het niveau van de staten als federaal, meer verdeeld.

Toenemende druk

President Obama schoof de hete aardappel van het homohuwelijk twee jaar lang voor zich uit. Met de presidentsverkiezingen in aantocht, neemt hij voor het eerst een standpunt in. Hij zei dat hij dat doet omdat er toenemende druk op hem werd uitgeoefend om klaarheid te scheppen.

Persoonlijke overtuiging

Volgens president Obama gaat het om ''een persoonlijke overtuiging.' Hij zegt dat hij tot de conclusie is gekomen na vele gesprekken met medewerkers en met mensen te velde.

'Ik vind het belangrijk dat de mensen weten dat ik een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht goedkeur,' zei Obama. '

Sociaal thema

Tot nu toe waren het fragiele herstel van een zware economische crisis en de aanhoudende hoge werkloosheid in de Verenigde Staten de belangrijkste verkiezingsthema's. Met zijn standpunt over het homohuwelijk gooit Obama voor het eerst een sociaal thema op tafel.

Amendement

Obama staat met zijn uitspraak lijnrecht tegenover zijn uitdager, de Republikein Mitt Romney. Hij is radicaal tegen het homohuwelijk. Romney wil zelfs een amendement aan de Amerikaanse grondwet toevoegen dat het homohuwelijk verbiedt. In tal van staten zijn al homohuwelijken voltrokken.

Amerikaanse droom

'De woorden van president Obama zullen nog generaties lang worden gevierd,' zei Chad Griffin, voorzitter van de Human Rights Campaign, die ijvert voor gelijke rechten voor holebi's, in een reactie. 'De woorden van Obama geven aan miljoenen jonge homo's en lesbiennes in Amerika hoop dat zij de eerste generatie zullen zijn, die echt de Amerikaanse droom kan waarmaken.' (EE)

Onze partners