Hillary ‘maakt zondag kandidatuur bekend’ en begint ‘krankzinnige fundraising’

Hillary Clinton in 2011, als minister van Buitenlandse Zaken © REUTERS
Rudi Rotthier

Volgens eensluidende perslekken zal Hillary Clinton zondag met een videoboodschap aankondigden dat ze een nieuwe gooi doet naar het presidentschap. De boodschap wordt volgens ingewijden gevolgd door een kleinschalige campagnetour en door “krankzinnige fundraising”, die haar enkele miljarden moet opleveren.

Dat Hillary Clinton (67) kandidaat wordt voor het presidentschap is geen verrassing. Ze had eerder een hoofdkwartier voor haar campagne gehuurd in Brooklyn, New York, en volgens ingewijden droomt ze er al tientallen jaren van om president te worden, als eerste vrouw in de geschiedenis. Enkele Amerikaanse media stellen nu op grond van eensluidende lekken dat de officiële aankondiging op zondag zal gebeuren, rond het middaguur in New York, dus rond 18 uur in België. De aankondiging, die per video zou gebeuren, is volgens de georkestreerde lekken al ingeblikt.

Volgende week, nog altijd volgens deze bronnen, die onder meer via CNN spraken, begint Hillary dan aan een campagnetoer die haar onder meer naar “kleine zalen” in Iowa en New Hampshire zal brengen, de staten waar over vele maanden de eerste voorverkiezingen plaatsvinden op weg naar de Democratische nominatie voor 2016. Ook zou ze aan een “krankzinnige fundraising” beginnen, met als doel, volgens The New York Times, om 2,5 miljard dollar binnen te halen, voor haar eigen campagnekas en voor groepen die haar ondersteunen. Met die ongeziene 2,5 miljard dollar (2,36 miljard euro) zou ze een fikse financiële voorsprong nemen op alle denkbare rivalen, en ook op de gebroeders Koch die vooral rechtse campagnes ondersteunen en die zich ertoe verbonden hebben bijna 1 miljard dollar uit te geven tijdens de komende presidentsverkiezingen.

De keuze voor zondag heeft volgens The New York Times onder andere te maken met de Republikeinse senator Marco Rubio. Hij zou maandag zijn presidentskandidatuur bekendmaken. Clinton beschouwt hem volgens de krant als een kanshebber bij de Republikeinen en wil hem in dit vroeg stadium al wat wind uit de zeilen halen.

Favoriete tegenstander

Nog voor de campagne officieel van start gegaan is, hebben Republikeinen aangekondigd dat ze een campagne zullen starten tegen Hillary, hun favoriete tegenstander.

En dat is een van de problemen voor Hillary, ze zorgt makkelijker voor eensgezinde tegenstand dan voor eensgezinde aanhang.

Ze wil, als de lekken correcte informatie doorspelen, dus zowel mikken op bescheidenheid, met kleine zalen, kleinschalige ontmoetingen “met gewone mensen”, als op heel veel geld.

Dat kleinschalige is ongetwijfeld een reactie op haar eerder presidentscampagne, in 2008, toen ze met te veel bombast in de race stapte, als de gedoodverfde winnaar, en eindigde met een campagneteam dat totaal verdeeld was.

Hillary heeft dit keer maandenlang overlegd met specialisten en medestanders om haar boodschap te bepalen, en haar houding ten opzichte van de huidige president Obama, haar succesvolle rivaal voor het presidentschap in 2008. Surft ze mee op de economische heropleving die onder Obama aan de gang is, of geeft ze kritiek op de toegenomen ongelijkheden? Omarmt ze zijn buitenlands beleid (ze was per slot van rekening zelf vier jaar lang zijn minister van Buitenlandse Zaken), of verwijt ze hem de chaos in het Midden-Oosten, de moeilijkheden met Poetin?

‘Grootmoeder Hillary’

In de Amerikaanse pers bestaat de indruk dat ze zich zal profileren als de kandidaat van de gelijke kansen. Ze schreef een nieuw nawoord voor haar boek Hard Choices, waarin ze zegt dat ze als grootmoeder “meer dan ooit overtuigd” is “dat onze toekomst berust op ons vermogen om ervoor te zorgen dat kinderen die geboren worden in de Appalachen of in de Mississippi Delta opgroeien met dezelfde kans op succes als Charlotte” (haar kleindochter).

Wat dat betreft is er werk aan de winkel, de ongelijkheden spruiten niet in het minst voort – kunnen critici haar aanwrijven – uit maatregelen die haar echtgenoot Bill Clinton 20 jaar geleden nam.

De lekken spreken mekaar overigens enigszins tegen. Volgens de ene bronnen wil Hillary de ik-stijl vermijden en de indruk geven dat het om de kiezers draait, niet om haar. Van de andere kant kan ze maar moeilijk over haar rol als grootmoeder praten, en over de hernieuwde energie die het grootmoederschap haar geeft, zonder het over zichzelf te hebben.

Problemen, problemen

Tot dusver is er geen tegenkandidaat bij de Democraten, maar voor de Republikeinen is ze een geduchte, superintelligente, superervaren, maar ook wel gewenste, bekende tegenstrever. De Republikeinse achterban lust haar rauw. En de Republikeinen kunnen doordouwen op punten die gevoelig blijven: Hillary’s gebrek aan charisma, haar onvermogen om met kritiek om te gaan, het gebrek aan tastbaar resultaat nadat ze minister van Buitenlandse Zaken en senator en First Lady is geweest, het gevoel dat bij Hillary en haar echtgenoot Bill de regels gebogen en gebroken worden (cf. de recente controverse rond haar vernietigde e-mails), de gulzige manier waarop Bill en Hillary geld verdienen met lezingen voor de jetset en het bedrijfsleven, de manier waarop de Clintons zonder verpinken miljoenendonaties van buitenlandse mogendheden en bedrijfsleiders aanvaarden voor hun Clinton Foundation, wars van mogelijke belangenconflicten. En ook: hebben Amerikanen zin in een dynastie? Dat argument kunnen de Republikeinen enkel hanteren als ze niet zelf Jeb Bush, zoon en broer van, nomineren.

Wat men ook van Hillary vindt, met haar kandidatuur wordt de race voor 2016 echt ingezet.

Partner Content