'Hillary Clinton wil Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken'

28/10/16 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:10

Als de Democratische kandidate Hillary Clinton de volgende Amerikaanse president wordt, dan wil ze huidig vicepresident Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken aanstellen.

'Hillary Clinton wil Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken'

Joe Biden naast Barack Obama © Belga Image

Dat meldt althans de politieke nieuwssite Politico op gezag van een goed geïnformeerde bron bij de Democraten. Kennelijk staat Joe Biden bovenaan een interne shortlist van mogelijke kandidaten.

Eerste

Het is meteen de eerste naam van een mogelijk kabinet van president Hillary Clinton - overigens zelf voormalig minister van Buitenlandse Zaken - die bekend raakt.

Clinton en Biden

Clinton en Biden © Belga Image

Nog volgens de bron van Politico weet Biden echter zelf nog van niets en dokteren Clintons medewerkers nog een strategie uit om Biden indien nodig te overtuigen.

Verleden

Clinton en Biden kennen elkaar goed. Ze verloren beiden van huidig president Barack Obama in de Democratische voorverkiezingen in 2008 en dienden vervolgens beiden in Obama's eerste regering.

Biden werd ook lange tijd aangekondigd als een te duchten concurrent voor Clinton in de Democratische voorverkiezingen voor deze stembusgang (8 november), maar stapte uiteindelijk niet in de race naar het Witte Huis. Nu steunt hij Clinton.

Ervaring

Clinton ziet vicepresident Joe Biden als hoofd van de diplomatie wel zitten

Clinton ziet vicepresident Joe Biden als hoofd van de diplomatie wel zitten © BELGA

Biden geldt als een voorzichtige politicus terwijl Clinton meermaals als een havik wordt omschreven als het om buitenlandse zaken gaat. Politico noemt Biden 'een van de meest ervaren en gerespecteerde Democraten op het wereldtoneel.

Vóór hij vicepresident werd, zetelde Biden 36 jaar in de Senaat waar hij ook voorzitter was van de commissie voor buitenlandse zaken. (KVDA)

Stand van zaken in de peilingen

Tien dagen voor de Amerikanen naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen, leidt Clinton in de jongste peilingen. Dat geldt ook voor de meeste 'swing states' die de balans kunnen doen overhellen.

De gezaghebbende website RealClearPolitics rekende voor dat de vroegere First Lady over alle peilingen heen een gemiddelde voorsprong van 5,5 procentpunt heeft op haar Republikeinse opponent Donald Trump. Vorige week was dat nog 6,4 procentpunt. Met de kansloze libertaire kandidaat en de groene 'hopeful' bijgeteld, ligt de vroegere minister van Buitenlandse zaken 5,4 procentpunt voor.

Vertaald naar het Electoral College dat de nieuwe president formeel aanduidt, zou de Democrate voorlopig uitkomen op 252 kiesmannen/vrouwen en Trump op 126. Vorige week waren er dat 260 en 170. Een kandidaat heeft in het kiescollege 270 stemmen nodig. (Belga)

Onze partners