Hillary Clinton vergelijkt drugsgeweld in Mexico met opstand

09/09/10 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:34

Het drugsgeweld in Mexico begint meer en meer te lijken op een opstand tegen de staat, vindt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het drugsgerelateerde geweld in Mexico begint meer en meer te lijken op een opstand tegen de staat, vindt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Clinton zei dat woensdag voor de denktank Council on Foreign Relations.

"We krijgen te af te rekenen met een toenemende bedreiging van een goed georganiseerd netwerk van drughandelaars, dat in sommige gevallen de vormen aanneemt van wat we kunnen beschouwen als een opstand in Mexico en Centraal-Amerika," zei Clinton.

Als voorbeeld haalt Clinton onder meer het gebruik van autobommen aan.

De minister maakte de vergelijking met het Colombia van 20 jaar geleden, toen opstandelingen op een bepaald moment zo'n 40 procent van het land controleerden.

Woordvoerder Alejandro Poire van de Mexicaanse overheid sprak de bemerkingen van Clinton tegen. Het enige aspect dat de conflicten in Mexico en Colombia gemeenschappelijk hebben, zei hij, is hun belangrijkste oorzaak, namelijk de grote vraag naar drugs in de Verenigde Staten.

Doden

Sinds president Felipe Calderon in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels, heeft het drugsgeweld al aan meer dan 25.000 mensen het leven gekost.

Woensdag is opnieuw een burgemeester vermoord in zijn kantoor, de derde al in één maand tijd.

Lees meer over:

Onze partners