Hillary Clinton: 'Poetins strategie vergelijkbaar met Hitler voor WO II'

05/03/14 om 17:56 - Bijgewerkt om 17:56

Wat de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne doet, lijkt wel erg op wat Adolf Hitler in de jaren 30 in Europa deed, zegt Hillary Clinton.

Hillary Clinton: 'Poetins strategie vergelijkbaar met Hitler voor WO II'

© Reuters

De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zou de uitspraken gedaan hebben tijdens een besloten benefietavond in Long Beach, in de Amerikaanse staat Californië, zo meldt The Washington Post.

"Als dat je bekend voorkomt, het is wat Hitler deed in de jaren 30", citeerde een journalist van de Long Beach Press Telegram Clinton. "Alle Duitsers die etnische Duitsers waren, mensen van Duitse origine die in Tsjechoslovakije, Roemenië en elders woonden, Hitler bleef maar zeggen dat ze slecht behandeld werden en dat hij zijn volk moest beschermen. Het maakte iedereen zo nerveus."

Niet zo irrationeel

"Als hij (Poetin) naar Oekraïne kijkt, ziet hij een plek die, volgens hem, integraal deel uitmaakt van het Russische moederland", wordt Clinton nog geciteerd.

Ze zou het afleveren van Russische paspoorten aan Oekraïeners met banden met Rusland vergeleken hebben met de maatregelen van nazi-Duitsland alvorens Hitler zijn buurlanden binnenviel.

De hoofdredacteur van de lokale krant stelde volgens de website Buzzfeed later wel dat Clinton zou duidelijk gemaakt hebben dat niets erop wijst dat Poetin "zo irrationeel" zou zijn "als de aanstoker van de Tweede Wereldoorlog".

Hillary Clinton wordt genoemd als mogelijke kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. (Belga/TE)

Onze partners